Starannie dobrane winogrona zostały poddane specjalnemu procesowi dealkoholizacji próżniowej, w którym zostało pozbawione alkoholu, utrzymując przy tym doskonały aromat.\nPodawać do dań lekkich oraz przyjęć typu barbecue
Wino o ciemnorubinowej barwie i bogatym, intensywnym smaku. W aromacie wyczuwalne dojrzałe wiśnie i śliwki przełamane nutami tytoniu i skóry. Świetnie komponuje się z czerwonym mięsem, kaczką i makaronami. Doskonale pasuje do serów.
Nebbiolo to najszlachetniejsza odmiana włoska. Podobnie jak Pinot Noir potrafi być kapryśna w stosunku do gleby i siedliska, którym jednak pięknie potrafi odpłacić jakością. Tę późno dojrzewającą odmianę uprawia się w całym Piemoncie, jednak tylko w tych winnicach, które dają jej szanse na osiągnięcie pełnej dojrzałości. Szczyty możliwości osiąga on na wzgórzach okolic Barolo i Barbaresco, czasami otulona jesienną mgłą, po włosku nebbia, od której być może wzięła nazwę.
Wino wytwarzane z tej odmiany wyróżnia się wysoką zawartością kwasów i tanin - to właśnie dlatego winogrona muszą być wystarczająco dojrzałe, by dać odpowiednią nutę owocową, która zrównoważy ściągające taniny. Wina te mogą wyróżniać się wyjątkowo głęboką barwą i pociągającym zapachem, który wielu degustatorom przywodzi na myśl smołę, róże, a czasami fiołki. Są to poważne wina wymagające długiego leżakowania i troskliwej opieki.
Region: Piemont, Barolo DOCG
Szczep: 100% Nebbiolo
Dojrzewanie: 2 lata w beczce z dębu francuskiego
Smak: Wytrawne
ABV: 12%
Kolor: Czerwone z fioletowymi refleksami.
Nos: Złożone aromaty dojrzałych czerwonych owoców, takie jak wiśnie i maliny, są wzbogacone nutami korzeni i wanilii, a także subtelne nuty trufli
Usta: Ciało o pełnym kształcie, z gładkimi taninami, kwasowością i alkoholem na poziomie od średniego do wysokiego. W smaku dominują wiśnie, maliny i liczi, w tle zauważalne są nuty trufli i lukrecji
Serwowanie: to wino o wyrafinowanym smaku doskonale komponuje się z potrawami na bazie dziczyzny w sosie z trufli, czerwonym mięsem, makaronami i dojrzewającymi serami. Zalecana temperatura podawania to 18-20°C
Wyraźnie delikatny i elegancki styl Marlborough Sauvignon Blanc, którego zachwycające aromaty działają jak przynęta, sprawiając, że chce się podejść bliżej, co jest głównym celem aromatu, kiedy się nad tym zastanowić. W nosie subtelne nuty marakui, liczi i ciasta z limonką. Podniebienie jest jedwabiste i delikatne ze stonowanymi nutami cytrusowymi, które rozjaśniają i odświeżają. Znakomite jako aperitif oraz do ryb i owoców morza.
Cechy wina: chilijskie, z ręcznie zbieranych winogron w Valle del Rapel (regiony: Cachapoal i Colchagua) w drugiej połowie kwietnia, czerwone, wytrawne, o głębokiej barwie, złożonym bukiecie zapachowym (ciemne owoce: jeżyny, borówki, nutki przypraw i toffi), w smaku pełne, dobrze zbudowane, o dojrzałych, krągłych taninach i zbalansowanej kwasowości, wyczuwalne nutki czerwonych i ciemnych owoców, o długim i przyjemnym zakończeniu, 80% wina poddane fermentacji malolaktycznej w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego i 12 miesiącom dojrzewania, cały blend przechodzi dalszy proces winifikacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie dojrzewa w butelkach przez kolejne 12 miesięcy, potencjał starzenia 6 lat Szczepy winogron: cabernet sauvignon Doskonałe do żeberek z grilla, wołowiny, dzikiego ptactwa (przepiórka, kuropatwa), lazanii z mięsem, pierogów, serów (np. brie)
Nowa Zelandia to najbardziej na południe wysunięty kraj winiarski świata i idealne miejsce do uprawy białych odmian winorośli. Tamtejsze Chardonnay cenione jest na świecie za oryginalność aromatów i smaków. New Land Chardonnay to wino świeże i rześkie. W smaku nuty dojrzałych brzoskwiń i nektarynek, w finiszu subtelne niuanse drzewa cedrowego. Idealne do drobiu w jasnych sosach, owoców morza i lekkich sałatek.
Cechy wina: południowoafrykańskie, białe, półsłodkie, o aromatycznym bukiecie zapachowym (płatki róży oraz dojrzałe owoce), zrównoważone i przyjemne dla podniebienia Szczepy winogron: 100% muscat d’Alexandrie (haneppot grapes) Doskonałe jako aperitif, do sałatek owocowych i lodów, a także dań kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza tajskiej - aromatycznego curry, pikantnych dań
Kolor jasny, intensywny z fioletowymi refleksami. W smaku wyczuwalne śliwki, wiśnie,, porzeczki, delikatne przyprawy oraz nutę kakao i wanilii. Niezwykle pełne, dobrze zharmonizowane. Idealny towarzysz grilla, serów i kuchni śródziemnomorskiej.
Subtelne czerwone wino wytrawne z Izraela roztaczające wokół intensywny aromat dojrzałych czerwonych i czarnych owoców wzbogacony o nuty świeżych ziół. W ustach dobrze zbudowane, smakowite, zachęcające do picia. Podawać do grillowanych mięs, pizzy, makaronów z sosami na bazie pomidorów, dojrzałego sera brie.
Fresco charakteryzuje łagodny i zbalansowany smak. Może być podawane jako aperitif do białych mięs i wędlin. Pełne walory docenisz serwując schłodzone do temp. ok. 15°C.
Château Smith Haut Lafitte 2018 to wybitny rocznik z tej prestiżowej posiadłości, łączący głębię, strukturę i elegancję. Wino powstało głównie z Cabernet Sauvignon, z dodatkiem Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot, uprawianych w sposób biodynamiczny na żwirowych glebach typowych dla Pessac-Léognan.
W aromacie eksplozja czarnej porzeczki, śliwek, lukrecji i grafitu, z nutami pieprzu, cedru i palonego dębu. W ustach wino pełne, soczyste i znakomicie zbalansowane – z jedwabiście gładkimi taninami, żywą kwasowością i długim, zmysłowym finiszem. Rocznik 2018 uchodzi za jeden z najlepszych w historii tej winnicy – potężny, ale wyrafinowany.
Zalecany czas dojrzewania: 2026–2050+ Podawać do: grillowanej wołowiny, pieczonej kaczki, dziczyzny, serów z porostem pleśni
Białe wytrawne wino o jasnosłomkowej barwie ze złotymi refleksami i aromacie zbudowanym na owocach egzotycznych, gruszkach, zielonych jabłkach i białych brzoskwiniach. W smaku świeże i delikatne, z nutami kolendry i limonki. Doskonałe jako aperitif, pasuje do owoców morza i makaronów w delikatnych, białych sosach.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.