-
`

Wino o intensywnej, ciemnofioletowej barwie. Aromaty bardzo złożone – czarne owoce (śliwki, jeżyny), fiołki, anyż, lukrecja, świeże zioła i subtelne nuty dymu oraz czekolady. W ustach skoncentrowane, potężne, ale doskonale zbalansowane – z gładkimi taninami, żywą kwasowością i wyjątkowo długim finiszem. Styl nowoczesny, ale z zachowaniem klasycznej elegancji Saint-Émilion.
Dojrzewanie:
Około 16–18 miesięcy w dębowych beczkach, z czego 50–70% to beczki nowe.
Potencjał starzenia:
Wino o imponującym potencjale dojrzewania – najlepsze roczniki dojrzewają przez 20–30 lat.
Serwowanie:
Temperatura: 16–18°C. Konieczna dekantacja w młodych rocznikach (co najmniej 1 godzina przed podaniem).
Sugestie kulinarne:
Doskonałe do pieczonej jagnięciny, dziczyzny, steków, potraw w sosie truflowym oraz serów dojrzewających (np. ossau-iraty, brie z orzechami).
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.