- -18,63 zł `

Świeże, eleganckie białe wino z jednego z najsłynniejszych regionów Hiszpanii – Rioja. Wino powstaje głównie ze szczepu Viura (Macabeo), który nadaje mu lekkość, owocowość i delikatną kwiatową nutę, doskonale oddając charakter lokalnego terroir.
W kieliszku prezentuje jasnozłotą barwę. W aromacie dominują świeże cytrusy, zielone jabłka, nuty białych kwiatów oraz delikatna wanilia pochodząca z krótkiego dojrzewania w beczce dębowej. W ustach wino jest rześkie, o średniej budowie, z przyjemną kwasowością i długim, harmonijnym finiszem.
Idealne do:
– owoców morza i ryb,
– kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej,
– sałatek i lekkich dań,
– jako aperitif.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.