-
`

Eleganckie czerwone wino z regionu Bordeaux, reprezentujące tradycję i jakość apelacji. Powstaje głównie ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon, uprawianych na glebach sprzyjających dojrzewaniu bogatych i złożonych win.
Wino zachwyca głęboką, ciemnorubinową barwą oraz aromatami dojrzałych czarnych owoców – jeżyny, czarnej porzeczki i wiśni – połączonych z subtelnymi nutami przypraw, cedru i delikatnej wanilii z beczki. W smaku pełne, harmonijne, z dobrze ułożonymi taninami i długim, eleganckim finiszem.
Idealne do: czerwonych mięs, dziczyzny, dań z grilla oraz dojrzałych serów.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.