Glenfiddich Gran Reserva\n21-letnia silgle malt whisky dojrzewająca w beczkach po oryginalnym karaibskim rumie. Charakteryzuje się bogatym aromatem karmelu, fig, palonego cukru oraz dojrzałych bananów.
Szkocki trunek inspirowany japońską tradycją. Kompozycja whisky słodowych i zbożowych dojrzewających w beczkach wykonanych z japońskiego dębu Mizunara. Hołd złożony sztuce produkowania whisky. Drewno z dębu Mizunara znane jest ze swojej porowatej natury, a wykonane z niego beczki są bardzo rzadkie i wymagają eksperckich umiejętności. Whisky leżakujące w tych beczkach są jednymi z najbardziej pożądanych i docenianych przez ekspertów i kolekcjonerów.\nBarwa: ciepła, bursztynowa\nZapach: wyraźnie owocowy, z przewagą gruszki i pomarańczy\nSmak: łagodny, z akcentami miodowymi oraz orzechów laskowych\nFinisz: długi, z domieszką ostrości pochodzącej od dębu Mizunara
Ballantine\'s Finest to whisky typu Blended o złożonym i eleganckim smaku, leżakująca minimum 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Charakterystyczna, jasnozłota barwa oraz niezapomniany smak to efekt połączenia różnych whisky słodowych i zbożowych. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff oraz Glenburgie sprawia, że Ballantine\'s Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii. W słynnym rankingu Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, whisky Ballantine\'s Finest szósty raz z rzędu została wyróżniona nagrodą Blended Scotch Whisky of the Year. Jest najlepiej sprzedającą się whisky w Europie i wiodącą whisky na polskim rynku.
Whisky leżakuje w beczkach po sherry oloroso. Ma bukiet przepełniony aromatami jabłek, słodu, migdałów i wanilii z nutami sherry i dymu. W smaku bogata, kremowa, lekko słodowa, z akcentami orzechowymi i przyprawowymi. Długi finisz.
Kompozycja whisky, której dodatkowe leżakowanie przebiega w beczkach po hiszpańskim czerwonym winie. W palecie smaku odczuwalne nuty ciemnej czekolady i wiśni.
18-letnia whisky o ponadczasowym, kolekcjonerskim charakterze. Dzięki dojrzewaniu przez osiemnaście długich lat w beczkach po bourbonie z białego dębu amerykańskiego i wzbogaceniu w beczkach typu barriques po czerwonym winie Premier Grand Cru Classé powstaje wyjątkowy, prawdziwie dojrzały trunek o barwie drewna różanego i aromatach toffi i cytryn. W smaku wyczuwalne przede wszystkim leśne owoce, na finiszu pozostawia natomiast kawowo-czekoladowy posmak.
Autorska mieszanka whisky osobiście wyselekcjonowanych przez mistrza kupażu Chivas Regal - Colina Scotta. Serce blendu pochodzi ze Strathisla, najstarszej działającej destylarni na Wyżynie Szkockiej.\nBarwa: głęboko złoto-bursztynowa\nZapach: suszonych owoców i maślanego toffi, o kremowej podstawie\nSmak: aksamitny z paletą czarnych czekolad, z dodatkiem nut kwiatowych oraz odrobiną słodkiej, miękkiej dymności\nFinisz: elegancki i długi
Równowaga i głębia. Uwodząca mieszanka nut\ndymnych i torfowych wraz z toffee i espresso.\nWyczuwalne aromaty świeżych cytrusów i nuty\nroślinne białego wina. Docenić należy także moc\naromatów morza, jodu i wędzonych ryb.\nZawiera 55 ppm.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.
Starannie skomponowana mieszanka destylatów pochodzących z Highlands (m.in. Glen Garioch, Dalmore, Glengoyne). Small batch od Douglas Laing z serii blended malt. Jej nazwa w przewrotny sposób nawiązuje do małej i łagodnej polnej myszki, opisanej przez szkockiego poetę Roberta Burnsa w wierszu To a Mouse. Beastie pachnie miodem i rodzynkami, ale to słodycz bynajmniej nie łagodna – zwodniczo pikantna!
15-letnia luksusowa szkocka whisky typu blended. Swój charakter zawdzięcza leżakowaniu w beczkach po koniaku z regionu Grande Champagne, które nadały jej niespotykanie wyrafinowany, owocowy i jedwabisty smak.\nBarwa: intensywnie złoty\nZapach: bogaty i pełen słodyczy, skoncentrowane nuty duszonego czerwonego jabłka, domowej marmolady pomarańczowej, miodu, cynamonu i wilgotnych rodzynek sułtańskich\nSmak: niezwykle gładki i owocowy, nuty gotowanych gruszek wymieszanych z karmelowym toffi, o aksamitnej konsystencji\nFinisz: zaokrąglony, z odrobiną wanilii
Szkocka whisky, która szczyci się doskonałymi referencjami. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysokiej zawartości whisky dojrzewających w beczkach z europejskiego dębu. Najbardziej wymagający znawcy uważają ją za najwyższej klasy wyrafinowany trunek, idealny do delektowania się.\nBarwa: skrzącego czerwienią złota\nZapach: słodycz miodu z nutą jabłka i aromatem kwiatowym, o satynowej podstawie\nSmak: gładki i zbalansowany z posmakiem lukrecji i korzennych aromatów\nFinisz: długi i soczysty, z nutą suszonych owoców
Najnowsza propozycja od Nikki. Delikatna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów. To kolejny znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania, w tej whisky mamy zestawienie aż kilkadziesiąt różnych destylatów. W aromacie jest subtelna, wyczuwamy nuty moreli, brzoskwini kwiatów bzu, pomarańczy i wiciokrzewu, a także odrobinę pieprzu i akcentów dębu. W ustach jest gładka i owocowa, mocniej zaakcentowane są nuty zbożowe, toffi, prażonych orzechów i wanilii. Idealna do picia solo lub w koktajlach. Nietuzinkowy, nowoczesny design butelki przyciąga nie tylko koneserów, ale również młodszych konsumentów.
Piętnastoletnia whisky zawdzięczająca swój wyrazisty charakter procesowi selektywnego dojrzewania, podczas którego część alkoholu leżakuje w beczkach z dębu francuskiego. Dąb szypułkowy jest ścinany w regionie Dordogne we Francji, gdzie bywa wykorzystywany do starzenia koniaków. Jego niska gęstość sprawia, że whisky wnika głęboko w drewno, co pozwala uzyskać wyjątkową i przyjemną dla podniebienia wyrazistość smaku. Proces, ten zwiększa intensywność aromatu whisky, pozwalając uzyskać bogaty, kremowy finisz.\nBarwa: głęboka, intensywnie złota\nZapach: kremowy, bogaty, z nutami maślanymi\nSmak: owocowo-orzechowy, korzenny, z nutą słodkich migdałów\nFinisz: długi, korzenny, z nutami migdałów
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.