Projekt Glenfiddich XX jest wynikiem współpracy 20 ekspertów i Malt Mastera marki Glenfiddich Briana Kinsmana, którzy wspólnie stworzyli niezwykłą whisky, będącą zestawieniem 20 whisky słodowych, pochodzących z destylarnii Glenfiddich.
Wyjątkowa single malt whisky z kultowego regionu Campbeltown dojrzewająca przez minimum 15 lat i zabutelkowana ze starannie wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego dębu, które dały jej niepowtarzalny charakter. Aromat stanowi połączenie wanilii i dębu, z subtelną nutą bryzy morskiej i aromatycznych owoców.
Jak i w jakim celu odbywa się „mariaż\" Dewar\'s?\n\nW XIX wieku idealną połówkę często wybierał dla siebie nie sam zainteresowany, lecz jego rodzice - bardziej doświadczeni, lepiej znający życie, ale co ma do tego whisky?\n\nDewar\'s pojawiła się pod koniec lat 90 XIX wieku. Jej „ojciec\", znakomity mistrz kupażu Alexander Cameron zdecydował: Whisky, starzejąca się w beczce co najmniej 12 lat, jest w pełni gotowa do kolejnego etapu, czyli „mariażu\" - on uczyni ja tylko lepszą.\n\nŁatwiej powiedzieć niż zrobić: „mariaż\" w przypadku whisky jest procesem trudniejszym niż w przypadku ludzi, aczkolwiek, wszystko wyszło po prostu doskonale: ponad 40 najlepszych jednosłodowych i zbożowych destylatów whisky, z których najmłodszy miał 12 lat, umieszczono w beczkach po bourbonie, mających za sobą pewną historię, i pozostawiono ze sobą na okres pół roku, by mogły się do siebie przyzwyczaić, nauczyć się „żyć razem\".\n\nWyrazisty, miękki, zbilansowany aromat. Głęboki bursztynowy kolor, ciepły owocowy smak z nutkami dębu i świeżego cytrusa, a wszystko za sprawą podwójnego leżakowania.\n\nZ małżeństwem, jak wszyscy wiemy, różnie bywa, ale nasz „mariaż\" zawsze jest udany!
Najczęściej na świecie nagradzana szkocka whisky typu blend. Wyjątkowa kompozycja 40 szkockich whisky typu \"single malt\" i \"grain\" zawierająca w smaku nuty wanilii i miodu.
Edited to lekko torfowa whisky (12-15 ppm) wyprodukowana z 6-cio rzędowego jęczmienia i poddana maturacji w beczkach po bourbonie. Whisky nie jest barwiona karmelem i nie jest filtrowana na zimno. W nosie aromaty miodu, kakao, słodu jęczmiennego z wyczuwalną nutą espresso, dymu i prażonego ziarna. Z czasem pojawiają się też aromaty owoców. W ustach na początku pojawiają się smaki zielonego jęczmienia, miodu, brązowego cukru, które przechodzą w coraz intensywniejsze akcenty dymne i torfowe urozmaicone nutami mięty, czekolady, melasy i przypraw. Zaskakująco długi i rozwijający się finisz.
Łagodna szkocka whisky typu blended o bogatym owocowym smaku, orzechowym aromacie oraz pięknej bursztynowej barwie. Powstała na fali wielkich zmian rewolucji obyczajowej lat 60-tych XX wieku i kryje w sobie urok tamtego niezwykłego okresu.
Wyjątkowa kompozycja wielu najlepszych szkockich whisky, z których każda leżakowała minimum dwanaście lat w dębowych beczkach. W procesie mieszania powstała niezwykle łagodna, zrównoważona whisky o kremowej konsystencji. Ta subtelna w smaku i zapachu whisky doceniana jest przez prawdziwych koneserów.\nBarwa: jasnomiodowa\nZapach: słodyczy miodu, z wiodącą nutą dębu, wanilii, o kremowej podstawie\nSmak: złożony, kwiatowy, z miodowymi akcentami, nutami dębu, doskonale zrównoważony\nFinisz: odświeżający, z delikatną słoną nutą
Bold to w pełni torfowy (ok.25 ppm) single malt, który pojawił się na rynku w 2015 roku. Został wyprodukowany z indyjskiego 6-cio rzędowego jęczmienia a w procesie suszenia słodu wykorzystano torf ze szkockiej wyspy Islay. Whisky przez ok 6 lat dojrzewała w beczkach po bourbonie. Nie była sztucznie barwiona i filtrowana na zimno. W nosie słodkie aromaty dymu, miód z manuki, prażone ziarno, siano, cukier brązowy, przyprawy i lukrecja. W ustach pełna, z wyczuwalnymi nutami miodu, owoców, owsianki, kawy, przypraw i tostów z otulającym to wszystko słodkim dymem torfowym. Kolejne fale torfu i przypraw dominują i decydują o charakterze tej whisky. Finisz długi torfowy z akcentami kawy i przypraw.
MacNair’s 21YO – znakomita i limitowana 21-letnia Blended Malt whisky będąca kompozycją torfowych whisky single malt z Islay i Speyside uzupełnionych o whisky z zapasów destylarni GlenAllachie. Blended Malt został stworzony przez samego Billego Walkera. Warty podkreślenia jest fakt, że wchodzące w skład kompozycji 21-letnie whisky z kultowej wyspy Islay nie są dziś łatwo dostępne. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso, beczkach Virgin Oak oraz po czerwonym winie. Została zabutelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno, z mocą 48%. Zapach: niezwykle elegancki, bogaty, torf, gorzka czekolada, krówki. Smak: pełny i złożony, tytoń, skóra, drewno cedrowe, torf, kakao, wanilia, miód przyprawy. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
Puni Sole 2 lata spędziła w beczkach 1st fill bourbon, a następne 2 lata w beczkach po sherry Pedro Ximénez.\nW smaku wyraźnie słodka, z mocnymi nutami miodu i pomarańczy. Zapach pełen kremowych aromatów orzecha i pikantnego dębu.\n„Sole” w języku włoskim oznacza „słońce” i odzwierciedla dwa kluczowe etapy tworzenia sherry.
Jim Beam Black to Bourbon Whiskey stworzona do momentu uzyskania idealnego smaku. Długo dojrzewała w beczkach z białego dębu, aby uzyskać łagodne nuty karmelu i dębowy posmak. Jej bogaty smak jest wart cierpliwości. Odkryj pełnię smaku Jim Beam Black. Dodaj kilka kostek lodu i delektuj się klasyczną odsłoną Bourbon Whiskey on the Rocks.
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey to flagowy trunek destylarni, który powstał w hołdzie dla zamieszkujących tutaj przed wiekami stad potężnych bizonów oraz niezłomnego ducha i wielkiej odwagi pionierów kolonizujących tereny obecnego stanu Kentucky. Starannie destylowany i dojrzewany przez okres 8-9 lat jest bogaty, złożony i gładki w smaku. Jest bourbonem typu small batch, skomponowanym z ok. 30-40 starannie wyselekcjonowanych beczek, a następnie ręcznie butelkowany. W tej intensywnie bursztynowej whiskey, wyczuwamy aromaty wanilii, mięty i melasy. W ustach przyjemna słodycz z akcentami brązowego cukru, przypraw i wyczuwalnymi nutami dębiny, toffi, ciemnych owoców i anyżu. Finisz jest długi, gładki z wyraźnie wyczuwalną głębią.
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.