Charakterystyczny bukiet whisky Bell\'s Original pochodzi z użytych w kompozycji jęczmiennych jednosłodowych whisky Blair Athol, Dufftown, Glenkinchie, Caol Ila i Inchgower.
J&B Rare jest kompozycją 42 whisky słodowych (malts) i zbożowych (grains), głównie z okolic Speyside. Ta wyjątkowa mieszanka whisky to ciekawa w bukiecie, słodko-wytrawna kompozycja rzadkich składników.
Jedna z trzech butelek z nowej serii „virgin oak finish”. 12 – letnia whisky single malt, po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak. W tym wypadku była to beczka wykonana z dębu Chinquapin. Chinquapin (Quercus Muehlenbergii) to podgatunek amerykańskiego dębu białego (Quercus Alba) pochodzący z północnego regionu Ozark w stanie Missouri. Drewno, z których wyprodukowano beczki było sezonowane przez okres 36-48 miesięcy. Stopień tostowania beczek – medium, poziom wypalenia 3. Beczka typu virgin oak jest bardzo aktywna i w krótkim okresie czasu jest w stanie dostarczyć dużo smaków i aromatów oraz nadać dojrzewającemu destylatowi intensywny kolor. W aromacie znajdziemy miód wrzosowy, toffi, skórkę pomarańczy, nuty gałki muszkatołowej i lukrecji. W smaku dużo wanilii miodu wrzosowego, słodyczy słodu jęczmiennego, prażony biszkopt, skórka pomarańczowa, cynamon, owoce dzikiej róży, lukrecja. Whisky została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Powstało tylko 6600 butelek. Seria „virgin oak finish” którą tworzą GlenAllachie Chinquapin, GlenAllchie French virgin Oak i GlenAllachie Spanish virgin oak znakomicie pokazuje jak różne gatunki użytego dębu, obszar na którym rosły drzewa, okres sezonowania drewna, z którego wyprodukowano beczki, stopień tostowania/wypalenia wpływają na końcowy charakter whisky.
Flagowa 10-letnia whisky single malt dla nowoczesnego konsumenta, gładka, dymna słodycz sherry. Barwa miedzianozłota, w nosie owoce i gorzka czekolada – podobnie na podniebieniu, z lekka nutą mandarynkową. W finiszu elegancki posmak mielonej kawy.
Ballantine\'s Finest to whisky typu blended o złożonym i eleganckim smaku, leżakująca minimum 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Charakterystyczna, jasnozłota barwa oraz niezapomniany smak to efekt połączenia różnych whisky słodowych i zbożowych. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff oraz Glenburgie sprawia, że Ballantine\'s Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii. W słynnym rankingu Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, whisky Ballantine\'s Finest szósty raz z rzędu została wyróżniona nagrodą „Blended Scotch Whisky of the Year\". Jest najlepiej sprzedającą się whisky w Europie i wiodącą whisky na polskim rynku.
W trakcie 18 lat swojej pracy mistrz destylacji Alan Winchester wykreował wyjątkowy smak i aromat, łącząc ze sobą whisky pochodzące z różnych typów beczek: wykonanych z dębu amerykańskiego napełnianych po raz pierwszy i drugi (dla uzyskania nuty owoców tropikalnych) oraz beczek po sherry (dla zapewnienia bogatego posmaku korzennego). Dzięki kunsztowi destylacji uzyskał niesamowitą whisky single malt, o złożonym, a jednocześnie eleganckim i doskonale wyważonym aromacie.\nBarwa: ciemnobursztynowa\nZapach: wysublimowana kompozycja soczystych aromatów dojrzałej gruszki i wonnych kwiatów\nSmak: bogaty, głęboki; mieszanka toffi, pomarańczy i subtelnej nuty dębu\nFinisz: długi, korzenny, z nutami rodzynek
Wyjątkowy i prestiżowy trunek, który powstaje z połączenia najlepszych whisky słodowych i zbożowych z różnych regionów Szkocji. Najmłodsza z whisky wchodzących w skład mieszanki, która leżakuje 12 lat.\nBarwa: ciepła, bursztynowo-złota\nZapach: nuty owoców z sadu i kwiatów polnych, karmelków mlecznych, z odrobiną goryczki, o kremowej podstawie\nSmak: krągły i kremowy, o pełnym i bogatym akcencie miodu i dojrzałych jabłek z nutą wanilii, toffi i orzechów\nFinisz: bogaty i hojny
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.