Wszystko ma olbrzymi wpław na końcowy efekt tego wspaniałego trunku, natomiast największą rolę pełni tu sam proces produkcji nazywany metodą tradycyjną. Polega ona na podwójnej fermentacji. Pierwsza zachodzi w beczkach, natomiast druga przeprowadzana jest już w butelkach.
Niezwykłe wrażenie robi widok kredowej piwniczki pełnej butelek leżakujących na specjalnych stojakach szyjką do dołu, pełnych wina musującego, w których trwa proces wtórnej fermentacji.
Na etykietach można się spotkać z ciekawymi informacjami np. informacja o użyciu wyłącznie gron Chardonnay do produkcji danego wina (Blanc de blancs), informacja o użyciu wyłącznie ciemnych gron do produkcji danego wina (Blanc de noirs), informacja o wykorzystaniu jednego rocznika wina do produkcji szampana (Vintage) lub informacja o wykorzystaniu różnych roczników win do produkcji szampana (Non-vintage).
Z początku cenione wyłącznie w oddalonym o 145km Paryżu. Dopiero od XIX wieku Szampania była w stanie produkować Szampana na skalę przemysłową, dzięki właścicielce Clicquot, która opracowała metodę czyszczenia wina z osadu w butelce bez utraty bąbelków. Obecnie popyt na szampana jest dużo większy niż kiedykolwiek!