
Cały region uprawy winorośli zajmuje 70 000 hektarów, od brzegu Oceanu Atlantyckiego po granice Centrum, kryje w sobie wiele zróżnicowanych mikroklimatów.
Żywe i eleganckie wina powstają w pobliżu rzeki i jej dopływów, czasem w cieniu majestatycznych renesansowych zamków.
Dolina Loary oferuje szeroką gamę przyjemności, aby sprostać oczekiwaniom zróżnicowanym gustom konsumentów.
Region podzielony jest na klika mniejszych subregionów.
Bretania usytuowana na zachodniej części regionu na Półwyspie Bretońskim, nad Oceanem Atlantyckim, nazywana jest winnicą Neptuna. Prawdziwa kolebka wspaniałego wina Muscadet wytwarzanego ze szczepu Melon de Bourgogne, który spokrewniony jest z Chardonnay).
W regionie Sevre et Maine powstają wina niezwykle dojrzałe, aromatyczne oraz pełne wigoru. Zgodnie z tradycją są butelkowane wprost z fermentującej kadzi, bez procesu fermentacji (sur lie). Dzięki osadom mają głębszy smak oraz fakturę.
W centralnej części Loary, w Andegawenii i Turenii, głównym szczepem białym jest Chenin Blanc, z którego powstają słodkie wina. Uprawia się tu również czerwone szczepy, jak Cabernet Franc oraz Cabernet Sauvignon, z których produkuje się wspaniałe, mocne oraz pełne elegancji i aromatyczne czerwone wina. Jedną z najbardziej znanych apelacji jest AOC Chinon. W części Saumur powstaje również słynny Cremant de Loire.
Na wschodniej części zlokalizowane są wspaniałe tereny Pouilly oraz Sencerre. Niesamowite terroir znajdujące się na wapiennych wzgórzach przeciętych korytem rzeki stwarza idealne środowisko do uprawy najwyższej klasy szczepu Sauvignon Blanc.
Coteaux du Layon, Chinon, Pouilly-Fumé, Sancerre lub Cabernet d´Anjou: wszyscy miłośnicy świeżych i eleganckich win znajdą jedno lub więcej AOC, które będą odpowiadały ich gustom. Daj się więc oprowadzić po majestatycznej Loarze.