
Winnica Rhône Valley, jako pierwszy konkurent Bordeaux w zakresie win czerwonych, zajmuje drugie miejsce w kraju pod względem wielkości produkcji.
Obejmując sześć wydziałów, skupia ponad 5000 winnic, które używają 27 różnych odmian winorośli, z których 10% powierzchni jest przeznaczone na rolnictwo ekologiczne.
Do jego najbardziej znanych nazw należą Côtes-du-Rhône, Château neuf-du-Pape, Gigondas, Crozes-Hermitage, Hermitage, Condrieu a nawet Côte-Rôtie.
Na południu króluje Grenache, u źródła win „słonecznych”, pełnych i ciepłych. Najczęściej towarzyszą mu Mourvedre oraz Syreh.
Najsłynniejszą tu apelacją jest AOC Chateauneuf du Pape. Wina wyróżniają się najniższą wśród francuskich win zawartością alkoholu oraz tym, że jako pierwsze zostało poddane regulacjom i przepisom.
AOC Cotes du Rhone obejmuje 40 000 hektarów. Produkuje się tu wina czerwone, różowe oraz białe. Roczne zbiory potrafią być trzy razy większe od niż w Beaujolais i niewiele mniejsze niż w Bordeaux.
Dalej na północ wyróżnia się Syrah, oferująca wina do leżakowania, głębokie i ostre. Krzewy winorośli uprawiane są na stromych, granitowych stokach, gdzie nasłonecznienie jest optymalne.
AOC Cornas dorównuje swoimi winami samemu AOC Hermitage. Produkowane również w 100% ze szczepy Syrah ze szczególną powagą oraz siłą, natomiast brakiem odpowiedniego wyrafinowania.
AOC St-Joseph to najbardziej soczyste i najszybciej dojrzewające wina znad Rodanu, powstające na znacznie chłodniejszym górującym płaskowyżu.
W okolicy St-Peray wytwarzane są znakomite wina musujące produkowane metodą szampańską ze szczepów Clairette oraz Muscat, znane pod nazwą Cremant de Die oraz Clairette de Die Tradition
W Cote Rotie uprawa winorośli znajduje się na stromych zboczach doliny, gdzie nachylenie sięga nawet do 60%. Gleba jest zróżnicowana, miejscami piaszczysto łupkowa z jasnymi wapiennymi mieszankami a miejscami cięższa i przyciemniona żelazem.
Dosłownie obok znajduje się AOC Condrieu, które słynie ze wspaniałych białych win produkowanych z białego szczepu Viognier.
AOC Hermitage powstaje na niezwykle małym obszarze. Cała uprawa dokonywana jest na granitowych wzgórzach, w środkowej i wschodniej części z przewagą krzemiennego żwiru i wapienia. Wszystkie wina produkowane w tej części oczarowują swym bogactwem aromatów oraz nut owocowych połączonych z odpowiednią gęstością i zawartością tanin.
Jej różne nektary mają właściwości towarzyszące świątecznemu posiłkowi jako bardziej nieformalny aperitif. Wina białe stanowią tu mniejszość i coraz częściej dorównują winom czerwonym.