
Jeśli Szampania ma swoje wina musujące, Prowansja ma swoje wina różowe! Tradycja uprawy winorośli sięga czasów rzymskich. Położona między Alpilles i Morzem Śródziemnym, prowansalska uprawa winorośli rozciąga się między południem Awinionu a Niceą, wzdłuż sosen i drzew oliwnych.
Winnica posiada dziewięć AOC, z których prawie 90% produkcji jest przeznaczone na wina różowe.
Owocowe i obfite, są niezbędne do letnich posiłków (grille, aperitify na tarasie itp.), Ale można je spożywać przez cały rok. Otwierając butelkę Bandol, Côtes-de-Provence lub Coteaux d'Aix-en-Provence, do Twojego domu zawsze dociera odrobina prowansalskiego słońca.
W tym regionie pojawiają się również niezwykłe wina czerwone oraz białe.
Apelacja AOC Lec Baux-de-Prevence cieszy się śródziemnomorskim klimatem - gorącym i suchym - oraz naturalną ochroną przed chorobami zapewnianymi przez siłę Mistral. Są tu najlepsze warunki do organicznej uprawy winorośli.
W apelacji AOC Coteaux Varois o wapiennym chłodniejszym klimacie, w niektórych winnicach położonych na lesistych wzgórzach na północ od Brignoles winogrona zbierane są dopiero w pierwszej połowie listopada.
W okolicach Cassis znaczna część produkcji to wina białe o charakterystycznym i niezwykłym aromacie ziół.
Wspaniałe wina czerwone powstają w apelacji AOC Cotes de Luberon, gdzie znajduje się pasmo górskie oddzielające Prowansję od północy.
Duża część win czerwonych i białych, która trafia na rynek ma status Vin de Pays.
Do winorośli uprawianych w tym regionie zalicza się odmianę Grenache, Cinsoult, Mourvedre, Syrah oraz Cabernet Sauvignon.
Na wschodzie, na terenach chłodzonych wiatrem znad morza i Alp uprawia się również dobrze znane wszystkim włoskie odmiany takie jak Braquet (Brachetto), Folle Noire (Fuella) oraz Rolle (Vermentino).