W 1782 roku rodzina Baczewskich uruchomiła pod Lwowem niewielką gorzelnię. W roku 1810 Leopold Baczewski przeniósł ją do Lwowa, a znakomita jakość wyrobów została uhonorowana przez władzę austriackie Godłem Cesarskiego Orła. W 1856 roku szefem firmy został Józef Adam (J.A.) Baczewski, wszechstronnie wykształcony przedsiębiorca - jako jeden z pierwszych w Europie, efektywnie wykorzystał reklamę, a także wprowadził do sprzedaży wódkę w charakterystycznych karafkach. W II Rzeczpospolitej fabryka, pod zarządem Stefana Baczewskiego, święciła największe triumfy. Likiery i wódki eksportowano do wielu krajów Europy, Ameryki i Australii. Potwierdzeniem wyjątkowej jakości okazały się wyniki Londyńskiej Wystawy Spirytusowej w roku 1925 - produkty firmy zdobyły wszystkie możliwe nagrody. Od 1930 roku wyroby firmy J.A. Baczewski wysyłano samolotami do Paryża, Pragi i Wiednia, gdzie firma utworzyła filie. Chociaż w 1939 roku fabryka uległa zniszczeniu, to rodzina Baczewskich kontynuuje tradycję. W niewielkiej wytwórni przy wiedeńskim oddziale, powstaje nadal słynna i nagradzana licznymi medalami ziemniaczana Vodka Monopolowa - „Fondée 1782 Lwów\".
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.