Wino o głębokiej, purpurowej barwie. Nos bogaty i złożony – dominują nuty dojrzałych czarnych owoców (jeżyny, śliwki), fiołków, przypraw, wanilii i dymu z beczki. W ustach pełne, aksamitne, z dojrzałymi taninami, dobrze zintegrowaną beczką i długim, eleganckim finiszem. Styl bardziej intensywny i nowoczesny jak na Margaux, ale nie traci klasycznej finezji.
Dojrzewanie:
Około 18 miesięcy w dębowych beczkach, z czego 60–80% to beczki nowe.
Potencjał starzenia:
Świetne do picia po 7–10 latach, ale najlepsze roczniki dojrzewają z powodzeniem przez 20–30 lat.
Serwowanie:
Temperatura serwowania: 16–18°C. Zalecana dekantacja w młodych rocznikach (minimum 1 godzina).
Sugestie kulinarne:
Idealne do dań z dziczyzny, pieczonej kaczki, wołowiny w sosie bordelaise oraz serów dojrzewających (np. brie truflowe, comté).