-
`

La Mondotte to klejnot w koronie rodziny von Neipperg – mikronieruchomość o zaledwie 4,5 ha powierzchni, położona na wschodnich zboczach Saint-Émilion. To wino typu garage wine, tworzone z ogromną starannością i pasją, w dużej mierze z Merlota (z dodatkiem Cabernet Franc). Dzięki naturalnym metodom uprawy, niskim plonom i ręcznej selekcji, La Mondotte oferuje wyjątkową głębię i ekspresję terroir.
W kieliszku zachwyca intensywną barwą i złożonym bukietem – dojrzałe czarne owoce, śliwki, lukrecja, czekolada, fiołki i delikatne nuty mineralne. Na podniebieniu potężne, ale aksamitne – z doskonale zintegrowanym dębem, gładkimi taninami i długim, eleganckim finiszem. Wino o ogromnym potencjale starzenia i prawdziwej klasie.
Zalecany czas dojrzewania: 2028–2050+
Podawać do: dań z dziczyzny, pieczonej wołowiny, foie gras, trufli