Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Bukiet bogaty i elegancki, z nutami dojrzałych czerwonych i czarnych owoców (śliwki, wiśnie, jeżyny), fiołków, czekolady, tytoniu i szlachetnego drewna. W ustach aksamitne, soczyste, z dobrze zintegrowaną beczką, aksamitnymi taninami i długim, finezyjnym finiszem. Styl klasyczny dla Pomerol – miękki, zmysłowy, ale strukturalnie solidny.
Dojrzewanie:
12–16 miesięcy w dębowych beczkach (ok. 30–50% nowych).
Potencjał starzenia:
Znakomite zarówno do picia po 6–8 latach, jak i do dłuższego leżakowania (do 20 lat w zależności od rocznika).
Serwowanie:
Podawać w temperaturze 16–18°C. W młodszych rocznikach wskazana dekantacja.
Sugestie kulinarne:
Świetnie komponuje się z daniami z cielęciny, pieczoną kaczką, polędwicą wołową, daniami z grzybami i serami o kremowej konsystencji.