Typowo deserowe, jest wyśmienitym trunkiem, do produkcji którego używa się moszczu winogron zawierających dużo cukru. W smaku silnie zaznaczona słodycz z przyjemnym cytrynowym niuansem i wyraźną nutą czereśni.
Cechy wina: greckie, jakościowe z Samos (wyspa na Morzu Egejskim), białe, słodkie, o intensywnej złocisto-bursztynowej barwie, aromatyczne (zapachy miodu, cytryny, pomarańczy), zrównoważone (słodycz miodu i właściwy poziom kwasowości), o długim i smakowitym zakończeniu Szczepy winogron: muscat a petits grains Doskonałe jako aperitif lub do deserów
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.