-
`

Składniki
woda
sok jabłkowy (19,0%) z zagęszczonego soku jabłkowego
cukier
sok arbuzowy (15%) z zagęszczonego soku arbuzowego
dwutlenek węgla
regulator kwasowości - kwas cytrynowy
aromat
koncentrat słodkiego ziemniaka i marchwi
substancja konserwująca - dimetylodiweglan
Zawartość owoców min. 20%
na 100ml | Wartość energetyczna lub składnik odżywczy w 150 ml (porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 189 | 284 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 45 | 67 | |
Tłuszcz (g) | 0 | 0 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0 | 0 | |
Węglowodany (g) | 10.8 | 10.6 | |
w tym cukry (g) | 16 | 16 | |
Białko (g) | 0 | 0 | |
Sól (g) | 0.03 | 0.05 |
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.