Whisky leżakuje w beczkach po sherry oloroso. Ma bukiet przepełniony aromatami jabłek, słodu, migdałów i wanilii z nutami sherry i dymu. W smaku bogata, kremowa, lekko słodowa, z akcentami orzechowymi i przyprawowymi. Długi finisz.
Cechą charakterystyczną GLEN TURNER jest podwójny proces starzenia w dwóch rodzajach beczek (DOUBLE CASK). Po pierwszym okresie 5-6 lat dojrzewania w dębowych beczkach, w kolejnym etapie przez co najmniej 8 miesięcy leżakuje w beczkach po Porto. Dzięki temu uzyskuje wyraźny charakter dębu, jak i głębię, delikatność i słodycz Porto. Wyróżnia się doskonale zbalansowanym smakiem z wyczuwalnymi nutami wanilii i przypraw korzennych, dodatkowo wzbogaconym owocowymi aromatami oraz długim karmelowym finiszem z nutką dębu.
Birnie Moss to obszar dzikich smaganych wiatrem wrzosowisk, znajdujących się w pobliżu destylarni BenRiach. Taka jest też whisky: młoda, pełna wigoru, która na pierwszym planie objawia swój torfowy i dymny charakter. W nosie oprócz torfu wyczuwalne aromaty wanilii i dębiny. Usta zalewa bogactwo i słodycz szkockiego torfu w połączeniu z posmakiem wanilii i owoców tropikalnych. Kolor jasno - złoty, całkowicie naturalny.
Whisky Singleton of Dufftown charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, podczas której łączy się krystalicznie czystą wodę pochodzącą z lokalnego źródła, z najlepszym słodem jęczmiennym i drożdżami. Produkcja odbywa się bardzo powoli, z najwyższą dbałością o każdy szczegół podczas całego procesu wytwarzania. W efekcie powstaje idealnie zbalansowana whisky, która dojrzewa przez dwanaście lat w dębowych beczkach, a następnie rozlewana jest do tradycyjnych butelek w kształcie manierek dmuchanych z niebieskiego szkła.
Ten wyjątkowy, torfowy single malt cały okres dojrzewania spędził w beczce typu Quarter Cask. Mniejsza ok. 120 litrowa beczka pozwoliła na większą interakcję drewna z destylatem, dając whisky większą głębię smaku i aromatu w krótszym czasie. Trunek ten został zabutelkowany z mocą 46% i nie był filtrowany na zimno. Piękny, naturalny, złocisty kolor oraz wyjątkowy, pełny smak to jego najmocniejsze atuty. W aromacie odnajdujemy eleganckie nuty drzewnego dymu, wrzosu i pysznych, dojrzałych owoców z sadu. Subtelne nuty brzoskwini, cukru cynamonowego, szczypta ziół i świeżość jęczmienia interesująco kontrastują z bogatym, torfowym charakterem. W smaku intensywne nuty żarzącego się torfu wymieszane z niedojrzałą gruszką i nektarynką. Pojawiające się następnie nuty dębu i wanilii w połączeniu z białym pieprzem i limonką przechodzą w wyraźny, dymny finisz.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Whiskey inspirowana niuansami pracy bednarza. Croze (po polsku wątor) to nazwa części beczki - wgłębienia w klepkach, w który wpasowuje się brzeg dna. Head Cooper - Ger Buckley jest przedstawicielem już piątego pokolenia bednarzy i wie wszystko o beczkach, a zwłaszcza, jak mogą wzbogacić whiskey. Czerpiąc z wiedzy pokoleń uzyskał on whiskey o perfekcyjnym połączeniu nut kwiatowych i pikantnych.\nZapach: subtelny, płatków kwiatowych, dojrzałych owoców, przypalanego drewna dębowego i cedrowego \nSmak: nuta słodkiej wanilii pochodząca z beczek po amerykańskim bourbonie, w połączeniu z bogactwem owoców typowym dla beczek po sherry oloroso, akcent orzecha laskowego i opiekanego drewna uzupełniają przyprawy korzenne\nFinisz: długi, ze słodyczą wanilii i opalanego dębu
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.
Whisky mieszana stworzona na cześć Rity Taketsuru. Jedna z klasycznych marek Nikki w Japonii, od czasu jej wprowadzenia na rynek w 1962 roku stanowi hit sprzedażowy. W nosie elegancka z nutami szałwii, śliwki mirabelki, kwiatów, skóry, dębiny i przypraw. W ustach miękka i zrównoważona, miód lawendowy, wanilia, mleko migdałowe, popiół, słodowany jęczmień z akcentem soli, pianek marshmallow i fiołków. Finisz łagodny i miękki z lekko dymną nutą, akcentem świeżo ściętej trawy i anyżku.
Charakterystyczny bukiet whisky Bell\'s Original pochodzi z użytych w kompozycji jęczmiennych jednosłodowych whisky Blair Athol, Dufftown, Glenkinchie, Caol Ila i Inchgower.
Chivas Regal 18 YO to wyjątkowo bogata, złożona mieszanka wielu wyselekcjonowanych whisky słodowych, dobranych przez Master Blendera – Colina Scotta. Podstawą tej whisky jest 18 letni malt z destylarni Strathisla, który jest specjalnie zarezerwowany dla Chivas Real 18 YO. Każda butelka jest sygnowana podpisem twórcy. Każda kropla to 85 nut smakowych, zatem każdy kolejny łyk to nowe doznanie. Krytyk whisky P. Pacult opisuje ją jako „siłę i elegancję zrównoważoną w pełnej harmonii szkockiej whisky, która nie mogłaby być lepsza.”
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.