Trzykrotnie destylowana whiskey powstała w 100% z jęczmienia słodowego. Dojrzewa przez co najmniej 10 lat, głównie w beczkach po bourbonie.Whiskey o aromacie miodu, wanilii i czekolady mlecznej. Na języku miękka ze świeżym i czystym finiszem.
Whisky, która jest wprowadzona do kategorii peated-whisky dymnych. Niezwykle delikatna kompozycja z subtelną obecnością dymu torfowego. Smoky Black łączy w sobie zbalansowane nuty słodko-ostre oraz dymne.
Połączenie aromatu dymu ze słodkimi krówkami i orzechami.\nW smaku niezwykle oleista. Aromat bożonarodzeniowego\nciasta miesza się tu z aromatem wędzonego, pieczonego mięsa.\nNa koniec obok nut dymnych czujemy słodkie przyprawy\nkorzenne.
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.
Japońska, blendowana whisky leżakowana w świeżych beczkach. Niefiltrowana na zimno.\nCharakteryzuje ją łagodna, aksamitna słodycz. Orzeźwiający smak z delikatną słodyczą i przyjemnym, utrzymującym się owocowym posmakiem.
Irlandzka whiskey mieszana skomponowana z destylatów słodowych stanowiących 33% składu i zbożowych otrzymywanych z pszenicy, które początkowo dojrzewały przez ok. 4 lata w świeżych beczkach po Bourbonie (1st fill) a następnie zostały zmieszane i kolejne 6 miesięcy spędziły w mocno wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat delikatnie słodki, waniliowy z nutą brązowego cukru. W smaku słodowany jęczmień, dużo waniliowej słodyczy i delikatne akcenty dymu.
Jedna z trzech butelek z nowej serii „virgin oak finish”. 12 – letnia whisky single malt, po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak hogshead z francuskiego dębu (Quercus Robur). Drewno, z którego wyprodukowano beczki pochodziło z regionu Haute-Garonne w pobliżu Pirenejów i było sezonowane przez 15 miesięcy. Stopień tostowania - medium plus. Beczki zostały wyprodukowane w zakładzie bednarskim Juan Pino w Cordobie. W aromacie znajdziemy miód, toffi, kawę, skórkę pomarańczy, gałkę muszkatołową. W smaku toffi, miód wrzosowy z nutami kawy, cynamonu, orzechów, grejpfruta i akcentami ziemistymi. Whisky została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Powstało tylko 6600 butelek. Seria „virgin oak finish” którą tworzą GlenAllachie Chinquapin, GlenAllchie French virgin Oak i GlenAllachie Spanish virgin oak znakomicie pokazuje jak różne gatunki użytego dębu, obszar na którym rosły drzewa, okres sezonowania drewna, z którego wyprodukowano beczki, stopień tostowania/wypalenia wpływają na końcowy charakter whisky. Beczka typu virgin oak jest bardzo aktywna i w krótkim okresie czasu jest w stanie dostarczyć dużo smaków i aromatów oraz nadać dojrzewającemu destylatowi intensywny kolor.
Bårelegs Highland Single Malt, pochodzący z destylarni założonej jeszcze w 1898 roku przez Adama Teachera, syna Williama Teachera, twórcy słynnej na cały świat whisky Teachers. Destylarnia produkuje dymny destylat, ale poziom fenoli jest tu dużo niższy od spotykanego w whisky z Islay i waha się pomiędzy 12-14 ppm, choć na potrzeby firm blendujących tworzy się w niej też destylat bezdymny.
Zalety tej 21-letniej whisky są nie tylko rzadko spotykane, ale wręcz unikalne. Dojrzewa w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach z dębu amerykańskiego oraz dębu europejskiego, które nadają jej wyjątkowy aromat, niesamowitą głębię, dynamiczną intensywność oraz długi finisz. Każda beczka jest osobiście wybierana przez Alana Winchestera, a pojedyncze partie tej whisky cechują delikatne niuanse, co sprawia, że każda z nich jest jedyna w swoim rodzaju.\nBarwa: bursztynowa, z miedzianymi refleksami\nZapach: elegancki, dojrzały, nasycony aromatami drewna i owoców\nSmak: pełen, z delikatnymi nutami wanilii, imbiru i gorzkiej czekolady\nFinisz: długi, elegancki, z nutami orzechów laskowych i lukrecji
Glenfiddich Signature Malt\n12-letnia szkocka whisky typu single malt, dojrzewająca w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskiej sherry. Charakteryzuje się świeżym, łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.
Wielokrotnie nagradzana whisky z rodziny Grant\'s od 1898 r. produkowana według tej samej, unikalnej receptury. To harmonijne połączenie 25 najlepszych whisky słodowych i zbożowych, które dzięki 3-letniemu procesowi dojrzewania w dębowych beczkach uzyskuje głęboki i delikatny słodki smak.\nJim Murray, jeden z najbardziej znanych ekspertów w dziedzinie whisky opisał Grant\'s jako \"...szklankę geniuszu, która wyznacza standard jakości\".
Whiskey powstała ze starannego zmieszania dużej porcji irlandzkiej whiskey typu pot still z niewielką ilością rzadko wykorzystywanej whiskey zbożowej. Tę niebanalną mieszankę pozostawiono następnie w wypalonych płomieniami beczkach po bourbonie. Leżakująca w tych warunkach whiskey, nabrała aromatycznych nut zwęglonego drewna, przypraw i egzotycznych owoców, osiągając ostatecznie bogaty i aksamitny smak.\nZapach: karmelu i kremowej krówki toffi\nSmak: nuty orzechowe z przyprawami korzennymi i słodyczą wanilii\nFinisz: bogatego opalanego drewna i wanilii
Harmonia i elegancja w mistrzowskiej formie. 100 destylatów o wieku\ndojrzewania do 30 lat. Oznaczenie wieku kryje się w nazwie pod\nsymbolem X.O – extra old. Bogactwo aromatów, wśród których główną\nrolę gra dąb i czarny pieprz. Smak z silnym i zdecydowanym akcentem.
Nowy głębszy smak Johnnie Walker Doble Black pochodzi z połączenia naturalnie przydymionych whisky, dojrzewających w mocno zwęglonych dębowych beczkach.