Intensywna, ciekawa jasna whisky o wyraźnych akcentach kwiatowo-wrzosowych. Butelka zapakowana jest w estetyczny kartonik, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na prezent.
Piętnastoletnia whisky zawdzięczająca swój wyrazisty charakter procesowi selektywnego dojrzewania, podczas którego część alkoholu leżakuje w beczkach z dębu francuskiego. Dąb szypułkowy jest ścinany w regionie Dordogne we Francji, gdzie bywa wykorzystywany do starzenia koniaków. Jego niska gęstość sprawia, że whisky wnika głęboko w drewno, co pozwala uzyskać wyjątkową i przyjemną dla podniebienia wyrazistość smaku. Proces, ten zwiększa intensywność aromatu whisky, pozwalając uzyskać bogaty, kremowy finisz.\nBarwa: głęboka, intensywnie złota\nZapach: kremowy, bogaty, z nutami maślanymi\nSmak: owocowo-orzechowy, korzenny, z nutą słodkich migdałów\nFinisz: długi, korzenny, z nutami migdałów
Ballantine\'s Finest to whisky typu blended o złożonym i eleganckim smaku, leżakująca minimum 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Charakterystyczna, jasnozłota barwa oraz niezapomniany smak to efekt połączenia różnych whisky słodowych i zbożowych. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff oraz Glenburgie sprawia, że Ballantine\'s Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii. W słynnym rankingu Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, whisky Ballantine\'s Finest szósty raz z rzędu została wyróżniona nagrodą Blended Scotch Whisky of the Year\". Jest najlepiej sprzedającą się whisky w Europie i wiodącą whisky na polskim rynku.
Edited to lekko torfowa whisky (12-15 ppm) wyprodukowana z 6-cio rzędowego jęczmienia i poddana maturacji w beczkach po bourbonie. Whisky nie jest barwiona karmelem i nie jest filtrowana na zimno. W nosie aromaty miodu, kakao, słodu jęczmiennego z wyczuwalną nutą espresso, dymu i prażonego ziarna. Z czasem pojawiają się też aromaty owoców. W ustach na początku pojawiają się smaki zielonego jęczmienia, miodu, brązowego cukru, które przechodzą w coraz intensywniejsze akcenty dymne i torfowe urozmaicone nutami mięty, czekolady, melasy i przypraw. Zaskakująco długi i rozwijający się finisz.
Nazwa pochodzi od króla Nordyckiego rządzącego wyspą w IX wieku Ketilla Bjornssona. Butelkowana z mocą 46%, oczywiście bez filtracji to poważna propozycja dla miłośników whisky dymnej, ale w niewielkiej dawce, która nie dominuje nad resztą aromatów. W jej skład wchodzą dwie dymne whisky z wyspy Islay _ Lagavulin i Laphroaig, stanowiące 1/3 kompozycji oraz 8 single malt z regionu Speyside, dostarczające dodatkowo słodyczy jęczmienia i delikatnej owocowości. w 2017 na zawodach IWSC zdobyła srebrny medal i tytuł Outstanding - znakomita, wyjątkowa.
Jedna z trzech butelek z nowej serii „virgin oak finish”. 12 – letnia whisky single malt, po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak hogshead z francuskiego dębu (Quercus Robur). Drewno, z którego wyprodukowano beczki pochodziło z regionu Haute-Garonne w pobliżu Pirenejów i było sezonowane przez 15 miesięcy. Stopień tostowania - medium plus. Beczki zostały wyprodukowane w zakładzie bednarskim Juan Pino w Cordobie. W aromacie znajdziemy miód, toffi, kawę, skórkę pomarańczy, gałkę muszkatołową. W smaku toffi, miód wrzosowy z nutami kawy, cynamonu, orzechów, grejpfruta i akcentami ziemistymi. Whisky została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Powstało tylko 6600 butelek. Seria „virgin oak finish” którą tworzą GlenAllachie Chinquapin, GlenAllchie French virgin Oak i GlenAllachie Spanish virgin oak znakomicie pokazuje jak różne gatunki użytego dębu, obszar na którym rosły drzewa, okres sezonowania drewna, z którego wyprodukowano beczki, stopień tostowania/wypalenia wpływają na końcowy charakter whisky. Beczka typu virgin oak jest bardzo aktywna i w krótkim okresie czasu jest w stanie dostarczyć dużo smaków i aromatów oraz nadać dojrzewającemu destylatowi intensywny kolor.
Destylaty Bulleit Bourbon dojrzewają w beczkach z białego dębu przez około 8 lat, a do produkcji używany jest specjalny szczep drożdży alkoholowych. To sprawia, że paleta aromatyczno-smakowa jest szczególnie nacechowana silnymi tonami wytrawnymi.
Słodki i orzeźwiający smak mieszanki 35 gatunków szkockiej whisky w połączeniu z ostrymi i dymnymi akcentami, nadają jej wyrazistości i niepowtarzalnego charakteru. Podstawą Johnnie Walker Red Label są single malts: Talisker z wyspy Skye oraz Cardhu ze Speyside.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.