J&B Rare jest kompozycją 42 whisky słodowych (malts) i zbożowych (grains), głównie z okolic Speyside. Ta wyjątkowa mieszanka whisky to ciekawa w bukiecie, słodko-wytrawna kompozycja rzadkich składników.
Limitowana, jedna z najstarszych dostępnych whiskey single malt z najdalej na południe położonej irlandzkiej destylarni West Cork. Przez 12 lat dojrzewała w beczkach po bourbonie (1st fill) a następnie przez okres ok. 110 dni była finiszowana w beczkach po karaibskim rumie. W nosie aromaty słodu, kokosa, miodu,rodzynek i marcepanu. W ustach słodka i lekko pikantna z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, wanilii, słodu jęczmiennego, orzechów i przypraw. Długi słodko-pikantny finisz.
To najwyższej jakości whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Taka kombinacja nadaje tej whisky cudownej gładkości i intensywności. Jest bardzo aromatyczna z dobrze wyczuwalnymi nutami wzmacnianego wina. Wyczuwamy bogactwo śliwek, rodzynek z delikatnie wędzonym akcentem. Na podniebieniu gładka, obfitująca w gruszkę, cynamon, imbir, cukier brązowy, przechodząca w finiszu w suszone owoce i czarną porzeczkę z muśnięciem tarty cytrynowej.
Brilliance to najdelikatniejsza, nietorfowa whisky single malt z całej linii Paul John. Została wyprodukowana z rosnącego u podnóża Himalajów 6-cio rzędowego jęczmienia i dojrzewa na Goa w beczkach po bourbonie. Whisky nie jest barwiona karmelem i nie jest filtrowana na zimno. W nosie aromat brązowego cukru, słodu jęczmiennego z odrobiną cynamonu, miodu i delikatną nutą przypraw. W ustach gładka i kremowa jest idealnym połączeniem słodyczy i pikantności. Wyczuwamy słód, toffi, czekoladę, pieprz i cynamon. Finisz jest gładki, zaskakująco długi, intensywnie waniliowy.
Jedna z trzech butelek z nowej serii „virgin oak finish”. 12 – letnia whisky single malt, po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak. W tym wypadku była to beczka wykonana z dębu Chinquapin. Chinquapin (Quercus Muehlenbergii) to podgatunek amerykańskiego dębu białego (Quercus Alba) pochodzący z północnego regionu Ozark w stanie Missouri. Drewno, z których wyprodukowano beczki było sezonowane przez okres 36-48 miesięcy. Stopień tostowania beczek – medium, poziom wypalenia 3. Beczka typu virgin oak jest bardzo aktywna i w krótkim okresie czasu jest w stanie dostarczyć dużo smaków i aromatów oraz nadać dojrzewającemu destylatowi intensywny kolor. W aromacie znajdziemy miód wrzosowy, toffi, skórkę pomarańczy, nuty gałki muszkatołowej i lukrecji. W smaku dużo wanilii miodu wrzosowego, słodyczy słodu jęczmiennego, prażony biszkopt, skórka pomarańczowa, cynamon, owoce dzikiej róży, lukrecja. Whisky została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Powstało tylko 6600 butelek. Seria „virgin oak finish” którą tworzą GlenAllachie Chinquapin, GlenAllchie French virgin Oak i GlenAllachie Spanish virgin oak znakomicie pokazuje jak różne gatunki użytego dębu, obszar na którym rosły drzewa, okres sezonowania drewna, z którego wyprodukowano beczki, stopień tostowania/wypalenia wpływają na końcowy charakter whisky.
Torfowa whisky single cask z destylarni Loch Lomond, wydestylowana w marcu 2006 roku i zabutelkowana w marcu 2017 roku specjalnie na zamówienie firmy M&P. Whisky dojrzewała w beczce nr 199 typu hogshead wykonanej z amerykańskiego dębu. Rozlana zostałą do 234 butelek. Dominują intensywne aromaty i smaki torfowego dymu w połączeniu z nutami skórki cytryny, słodkiego jęczmienia, imbiru i cynamonu.
Grant’s Triple Wood to harmonijne połączenie ponad 30 precyzyjnie dobranych whisky zbożowych oraz słodowych pochodzących z całej Szkocji, dojrzewające w trzech różnych gatunkach drewna: beczka Virgin Oak zapewnia pikantną solidność, American Oak nadaje subtelną waniliową gładkość, a wkład Bourbon zapewnia słodki cukier brązowy. To właśnie ta kombinacja, której zawdzięcza swoją nazwę, sprawia, że whisky Grant’s Triple Wood wyróżnia się bogatym i łagodnym smakiem z którego słynie.
Szkocka whisky, która szczyci się doskonałymi referencjami. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysokiej zawartości whisky dojrzewających w beczkach z europejskiego dębu. Najbardziej wymagający znawcy uważają ją za najwyższej klasy wyrafinowany trunek, idealny do delektowania się.\nBarwa: skrzącego czerwienią złota\nZapach: słodycz miodu z nutą jabłka i aromatem kwiatowym, o satynowej podstawie\nSmak: gładki i zbalansowany z posmakiem lukrecji i korzennych aromatów\nFinisz: długi i soczysty, z nutą suszonych owoców
Wyjątkowy i prestiżowy trunek, który powstaje z połączenia najlepszych whisky słodowych i zbożowych z różnych regionów Szkocji. Najmłodsza z whisky wchodzących w skład mieszanki, która leżakuje 12 lat.\nBarwa: ciepła, bursztynowo-złota\nZapach: nuty owoców z sadu i kwiatów polnych, karmelków mlecznych, z odrobiną goryczki, o kremowej podstawie\nSmak: krągły i kremowy, o pełnym i bogatym akcencie miodu i dojrzałych jabłek z nutą wanilii, toffi i orzechów\nFinisz: bogaty i hojny
12-letnia whisky single malt, która swą nazwę wzięła od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Inchmurrin nazywana jest trawiastą wyspą i taka jest też ta whisky pełna delikatnych, orzeźwiających roślinnych i trawiastych nut. Zawdzięcza to po części destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część przypomina kolumnę rektyfikacyjną. Whisky została skomponowana z destylatów dojrzewających w trzech typach beczek - po bourbonie, ponownego napełnienia (refill) i ponownie wypalonych (recharred). Nie była filtrowana na zimno. Aromat świeży, owocowy z nutami landrynek, słodkiego toffi i akcentami świeżo ściętego siana. W smaku pomarańcze, brzoskwinie i morele, które przechodzą w kremowe krówki i wanilię. Średnio długi, pieprzny finisz.
Red Head to trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey single malt, która dojrzewała w wyselekcjonowanych beczkach po sherry Oloroso. Butelkowana w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Piękna głęboka barwa z rubinowymi refleksami. W nosie aromaty skórki pomarańczowej, suszonych owoców i śliwek. W ustach orzechy, rodzynki, przyprawy, dębina. Finisz długi i złożony z wyraźnie wyczuwalną pomarańczą.
Elegancka i pełna, jest wierna swej galickiej\nnazwie oznaczającej „ciepło i namiętność\".\nCiepło i namiętność odnajdziemy w aromatach\nrodzynek w czekoladzie, karmelizowanych\nmoreli, miodu i toffee. Nuty cytrusowe\nustępują miejsca palonemu cukrowi, orzechowi\nlaskowemu i miękkości godnej crème brûlée.\nLASANTA przez dziesięć lat dojrzewa w beczce\npo bourbonie. Jej bogactwo i głębia smaku są\nnatomiast triumfem dodatkowego dojrzewania\nw ręcznie wyselekcjonowanych beczkach,\npo hiszpańskiej sherry Oloroso oraz Pedro\nXimenez.
Od sierpnia 2018 pojawiła się zupełnie nowa linia z wiekiem na etykiecie, zastępująca dotychczasowe edycje bez określenia wieku.\nSoleo. Glenrothes bazuje w dużej mierze na beczkach po sherry oloroso, stąd whisky charakteryzuje się aromatem suszonych owoców, czekolady, marcepana, miodu i wanilii.\nCharakterystyczny, apteczny kształt butelki i unikalne opakowanie sprawia, że whisky Glenrothes jest idealnym wyborem na prezent.
Grant’s Sherry Cask 8YO ta whisky blended z segmentu premium leżakująca minimum 8 lat w trzech różnych typach beczek, a następnie finiszowana w beczkach po sherry Oloroso. Zapewnia jej to bogaty, owocowy smak, idealny dla konsumentów poszukujących zrównoważonej, łagodnej whisky z oznaczeniem wieku.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.