-
`

Irlandzka, trzykrotnie destylowana whiskey single malt z destylarni WEST CORK, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron. W zapachu aromaty suszonych śliwek, fig, sherry i wanilii. W smaku początkowa słodycz przechodzi w wytrawny finisz uzupełniony akcentami przypraw. Butelkowana w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.