-
`
![](https://lacave.com.pl/2337-large_default/the-dubliner-irish-whiskey-700-ml.jpg)
W historycznych budynkach dzielnicy Liberties, która była tradycyjnym centrum destylacji whiskey w Irlandii, powstała destylarnia, w której produkowana jest whiskey stworzona przez cenionego master distillera Darryla Macnally’ego. Blendowana z whiskey single malt i zbożowych. Starzona przez 3 lata w specjalnie dobieranych beczkach po bourbonie. Idealna do sączenia oraz do koktajli.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.