-
`

Słodkie białe wino z południowo-zachodniej Francji, pochodzące z apelacji Pacherenc du Vic-Bilh. Wino wykonane z selektywnie zbieranych, dojrzałych winogron, które nadają mu wyjątkową słodycz i intensywność aromatów.
W aromacie dominują nuty miodu, suszonych owoców, brzoskwiń, moreli oraz delikatne kwiatowe akcenty. W smaku wino jest aksamitne, dobrze zbalansowane między słodyczą a świeżą kwasowością, co nadaje mu lekkość i elegancję.
Grains de Roy Pacherenc du Vic-Bilh doskonale sprawdzi się jako deserowe wino, idealne do serów pleśniowych, ciast owocowych, a także jako aperitif dla miłośników słodszych win.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.