-
`

Klasyczne czerwone wino z Gruzji, wykonane ze szczepu Saperavi – jednej z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych odmian winorośli tego regionu. Saperavi znany jest z głębokiego, intensywnego koloru oraz bogatego, pełnego smaku.
W aromacie wyczuwalne są nuty dojrzałych czarnych owoców: jagód, śliwek i czarnej porzeczki, przeplatane delikatnymi akcentami przypraw, ziemistości oraz subtelną dymnością. W smaku wino jest pełne, o mocnej strukturze, wyraźnych taninach i przyjemnej kwasowości, która nadaje mu świeżości i równowagi.
Gruzia Saperavi Czerwone doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, dziczyzną, potrawami z grilla oraz dojrzałymi serami. To wino o tradycyjnym charakterze, które oddaje ducha gruzińskiej winiarskiej sztuki.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.