-
`

Początkowo jest miękki i lekko słodki na języku. Jego bogata konsystencja otula usta, stopniowo pobudzając kubki smakowe, a wkrótce możesz zobaczyć, jak zamawiasz obiad i prosisz o uzupełnienie. Podczas gdy wciąż bawisz się w głowie różnymi opcjami menu, smak przesuwa się do tyłu, przechodząc w długi wytrawny finisz z orzechowymi nutami, które są znakiem rozpoznawczym polskiej wódki żytniej. To przyjemne doznanie kończy się ciepłym uczuciem w klatce piersiowej (i sercu).
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.