Destylaty Bulleit Bourbon dojrzewają w beczkach z białego dębu przez około 8 lat, a do produkcji używany jest specjalny szczep drożdży alkoholowych. To sprawia, że paleta aromatyczno-smakowa jest szczególnie nacechowana silnymi tonami wytrawnymi.
Ten legendarny Bourbon Ameryki, jest pierwszym Bourbonem, który opuścił założoną w 1869 roku destylarnię, pod nazwą Wild Turkey. Legenda mówi, że w 1940 roku zarządca destylarni - Thomas McCarthy, zabrał ze sobą na polowanie na dzikie indyki trochę Bourbonu z destylarni i poczęstował znajomych. Trunek tak im zasmakował, że poprosili, aby w kolejnym roku zabrał ze sobą więcej tego „bourbonu dzikiego indyka”. W ten sposób narodziła się marka jak i sam Wild Turkey 101. Jest to mieszanka 6-cio, 7-mio i 8-mio letnich Bourbonów dojrzewających w beczkach z białego dębu amerykańskiego tylko o 4-tym, najwyższym stopniu wypalenia, posiada moc 50,5% (101proof). Jej niezwykle intensywny aromat i smak oraz bardzo długi finisz sprawiły, że dzisiaj jest to najlepiej sprzedający się premium Bourbon w USA podbijając serca konsumentów swoim charakterystycznym smakiem.
Doskonałe zbalansowany i wyrazisty bourbon produkowany od blisko 150 lat w stanie Kentucky. Jego charakterystyczny smak to połączenie najwyższego możliwego stopnia wypalenia beczki, w której leżakuje, krystalicznie czystej, wapiennej wody i wysokiej zawartości żyta. Charakteryzuje się słodkimi nutami wanilii oraz gruszki z przyjemnymi akceptami przypraw. To idealny wybór dla osób poszukujących zrównoważonych, ale charakternych smaków.
Wersja Bulleit Bourbon o wysokiej zawartości żyta, która dojrzewa przez minimu 10 lat w wypalanych beczkach z białego amerykańskiego dębu. W tym długim okresie powstaje bourbon, który podczas smakowania ma bogatszy, bardziej złożony smak. Nadal łagodny, o pięknym rdzawym kolorze, z bogatym dębowym aromatem i nutą wanilii oraz suszonych owoców, z trwałym, dymnym bukietem.
Jim Beam Black to Bourbon Whiskey stworzona do momentu uzyskania idealnego smaku. Długo dojrzewała w beczkach z białego dębu, aby uzyskać łagodne nuty karmelu i dębowy posmak. Jej bogaty smak jest wart cierpliwości. Odkryj pełnię smaku Jim Beam Black. Dodaj kilka kostek lodu i delektuj się klasyczną odsłoną Bourbon Whiskey on the Rocks.
Podczas procesu leżakowania, pewna ilość destylatu zostaje uwięziona w dębowym drewnie beczki. Devil’s Cut powstaje dzięki odzyskiwaniu destylatu z drewna i wymieszaniu go z dojrzałą wcześniej whisky. W ten sposób otrzymujemy bourbon o wyrazistym smaku z głębokim aromatem dębu. Wydobywany ekstrakt z dębowych beczek jest mieszamy z ekstra dojrzałą Kentucky whiskey. Tak powstaje bourbon prawdziwej klasy premium. Jim Beam Devil’s Cut został stworzony po to aby delektować się jego głębokim smakiem, kolorem i aromatem.
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey to flagowy trunek destylarni, który powstał w hołdzie dla zamieszkujących tutaj przed wiekami stad potężnych bizonów oraz niezłomnego ducha i wielkiej odwagi pionierów kolonizujących tereny obecnego stanu Kentucky. Starannie destylowany i dojrzewany przez okres 8-9 lat jest bogaty, złożony i gładki w smaku. Jest bourbonem typu small batch, skomponowanym z ok. 30-40 starannie wyselekcjonowanych beczek, a następnie ręcznie butelkowany. W tej intensywnie bursztynowej whiskey, wyczuwamy aromaty wanilii, mięty i melasy. W ustach przyjemna słodycz z akcentami brązowego cukru, przypraw i wyczuwalnymi nutami dębiny, toffi, ciemnych owoców i anyżu. Finisz jest długi, gładki z wyraźnie wyczuwalną głębią.
1795 r. Jim Beam był wytwarzany i destylowany przez rodzinę Beam. Siedem pokoleń później, nadal jest wytwarzany według tych samych receptur. Elegancki. Łagodny. Wyrafinowany. Przez 4 lata nasz bourbon dojrzewa w beczkach z amerykańskiego białego dębu. To właśnie to nadaje mu wyjątkową jakość. Każda kropla wytwarzana jest zgodnie z recepturami stworzonymi przez naszych pradziadków. Każda kropla jest warta wysiłku.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.