Starzony 2 lata w beczkach z dębu francuskiego. Perfekcyjna równowaga między bogatym smakiem agawy a mesquitu, która daje nam dojrzały smak słodkiego dębu, daktyli i rodzynek by na finiszu eksplodować zielonymi warzywami i pikantną gotowaną agawą.
Najmłodsza, ale najbardziej unikalna jeśli chodzi o zastosowane beczki, whisky z serii „wood finish” wyprodukowanej przez destylarnię GlenAllachie. Po początkowym dojrzewaniu w beczkach american oak barrel, whisky była finiszowana w beczkach typu Quarter Cask po żytniej whisky Koval, produkowanej z organicznego jęczmienia. Mniejsza beczka (113,55l) to większe oddziaływanie pomiędzy drewnem a destylatem. W efekcie powstał trunek charakteryzujący się kolorem ciemnego złota oraz aromatami i smakami miodu, toffi, gotowanych jabłek, cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Whisky została zabutelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i z mocą 48%.
Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka powstała przez przypadek. Zapomniana w beczce, przypadkiem odnaleziona. Na rynku po raz pierwszy pojawiła się w 2004 r. Od tego czasu pozostawiamy nienaruszone beczki, które tworzą rocznikowe edycje Oryginalnej Leżakowanej Mioduli Prezydenckiej. Miodula Prezydencka to wyjątkowa wódka miodowa tworzona z wielką pasją i troską o jej najwyższą jakość, w oparciu o staropolską recepturę. Produkowana na bazie pochodzącego z gór polskiego miodu oraz specjalnie skomponowanej mieszanki składników, które stanowią prawdziwą tajemnicę wyszukanego smaku. Gwarantuje to Mioduli, że jest ona produktem najwyższej jakości o bogatej, staropolskiej tradycji. Jej niepowtarzalny kolor i aromat gwarantują dębowe beczki w których dojrzewa.
Noty degustacyjne: Zapach : Wanilia, migdały i miód, muesli, nuty dębu. Smak: Mocno miodowy, bardzo delikatny, duża pełnia smaku. Finish: Długi. Aftertaste: Średni do długiego
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.