Winifikacja w posiadłości Philippe Girarda jest tradycyjna, obejmuje 100% odrastania, macerację przed fermentacją (od 4 do 5 dni), regularne pompowanie i uderzanie. Okres kadzenia wynosi od 8 do 10 dni. Savigny 1er Cru dojrzewa przez 10 do 11 miesięcy w dębowych beczkach z 30% nowych beczek.\n\nW trakcie degustacji wino to charakteryzuje się dość jasnym rubinowym kolorem, jego drzewny smak dobrze połączony z nutami owocowymi, pełnia, równowaga, wszystko to tworzy prawdziwą harmonię. Leżakuje w dębowych beczkach przez 10 miesięcy z 15 do 20% nowych beczek.\n\nJego pełnia i zaokrąglona moc bardzo dobrze komponują się z przyjemnym kawałkiem wołowiny, smażonym na patelni foie gras. Bardzo dobrze smakuje z bardzo chrupiącym pieczonym drobiem. Do serów woli te o łagodnym smaku, takie jak tomme, brie, cantal i mont d\'or.