Winnica znajduje się na terroir Günz. Dojrzewanie odbywa się w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, przy czym 60% nowych beczek i 40% beczek zużyto na jedno poprzednie wino. Rocznik 2016 składa się z 64% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot i 3% Petit Verdot. Dzięki fioletowo-karminowemu kolorowi La Croix Ducru-Beaucaillou 2016 rozwija mocny i napięty nos z aromatami czarnych owoców i śliwek. To wino jest bardzo eleganckie i wyróżnia się niezwykłą długością. Wyczuwalne aromaty czarnej porzeczki, ziemi, czarnych śliwek, czarnych wiśni i morwy z powiewami mentolu, cygar i pokruszonych kamieni. Średnie do pełnego, podniebienie jest żywe i ziemiste z mocnymi, ziarnistymi taninami, wykończenie długie i mineralne. Rewelacujne w połączeniu z dziczyzną, pieczeniami oraz deską serów.