The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Oferuje głębię i złożony smak, uzyskane dzięki starzeniu przez 16 lat, w napełnianych po raz pierwszy beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry oloroso typu butt. Ta whisky ma w sobie ciepłe owocowe nuty wzbogacone korzenną słodyczą. Wyczuwalne są tu również dębowe akcenty.\nBarwa: ciepła, złota, bursztynowa\nZapach: słodkie aromaty rodzynek i korzenne nuty orzechowe\nSmak: zrównoważone połączenie aromatów kwiatowych i korzennych z owocową nutą słodkich śliwek i delikatną nutą dębową\nFinisz: długi, rozgrzewający, korzenno-owocowy
Zawiera wiele gatunków whisky destylowanych na szkockich wyspach, dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie wykańczanych w beczkach po burbonie z dziewiczymi wiekami dębu europejskiego, które były wypalane aby zapewnić dodatkową przyprawę dymną.
Powoduje, że każda sytuacja staje się\nwarta zapamiętania. Bogata i jedwabna\nwhisky, efekt dodatkowego dojrzewania\nw beczkach po najlepszych słodkich\nw i n a c h z r e g i o n u S a u t e r n e s , d a j e\nprzeżycie całego spektrum zmysłowych\nprzyjemności. Bogate akcenty owocowe\nsplecione są w niej z egzotycznymi nutami.\nAromaty cytrynowo-waniliowe, skórka\npomarańczy, rodzynki, imbir, kokos\nw połączeniu z gałką muszkatołową\ni n u t a m i p i e r n i ko w y m i p r z y n o s z ą\nniezapomniane przeżycia dla kubków\nsmakowych.
Tullamore D.E.W. to trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey znana ze swojej wyjątkowej łagodności i unikalnego charakteru. Każda butelka to kompozycja trzech irlandzkich whiskey: Single Malt, whiskey jęczmiennej oraz zbożowej. Swój niepowtarzalny charakter i pełen bukiet zawdzięcza wyselekcjonowanym ziarnom jęczmienia, źródlanej wodzie oraz minimum trzyletniemu leżakowaniu w dębowych beczkach, wcześniej używanych do leżakowania Sherry Oloroso lub burbonu.\n\nOdkryj delikatny smak Tullamore D.E.W. i delektuj się nim w gronie przyjaciół.
Do produkcji Scapa Glansa wykorzystuje się delikatną w smaku whisky single malt, która dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego typu first fill (pierwszy nalew), a następnie odpoczywa w beczkach o mocnych aromatach torfu, tworząc bogactwo i głębię trunku, ustępując jednocześnie miejsca subtelnemu, dymnemu wykończeniu. Scapa Glansa jest delikatnym wprowadzeniem do świata torfowych whisky.\nBarwa: złota\nZapach: owocowy, słodkie nuty miękkich brzoskwiń, ananasa, wanilii przemieszane z subtelnym dymem z ogniska\nSmak: brzoskwini, kremowego toffi, karmelu i wanilii, doskonale zrównoważony miękkim dymem\nFinisz: bardzo długi, z wyraźnie dymnym wykończeniem
To unikalna, dobrze zrównoważona szkocka whisky blended klasy premium zawierająca zarówno destylaty słodowe jaki i zbożowe, dojrzewana w samym sercu Szkocji, nad brzegiem jeziora Loch Lomond. Pierwsze wrażenia zapachowe to słód jęczmienny, przechodzący kolejno w subtelne i słodkie nuty owocowe. W smaku odnajdujemy pomarańczową marmoladę, jeszcze gorący, świeżo pieczony chleb do tego świeże i kandyzowane owoce oraz delikatny posmak imbiru. Finisz delikatnie słodki, pełen gotowanych owoców z odrobiną przypraw i kwiatów.
To najwyższej jakości whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Taka kombinacja nadaje tej whisky cudownej gładkości i intensywności. Jest bardzo aromatyczna z dobrze wyczuwalnymi nutami wzmacnianego wina. Wyczuwamy bogactwo śliwek, rodzynek z delikatnie wędzonym akcentem. Na podniebieniu gładka, obfitująca w gruszkę, cynamon, imbir, cukier brązowy, przechodząca w finiszu w suszone owoce i czarną porzeczkę z muśnięciem tarty cytrynowej.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
MacNair’s 12YO – torfowa Blended Malt whisky będąca kompozycją minimum 12-letnich single maltów wyselekcjonowanych przez samego Billego Walkera. Whisky tworzące tą złożoną i bardzo ciekawą kompozycję pochodzą z Islay i Speyside. Obok mocno torfowych destylatów słodowych znajdziemy tu też nietorfowe malty z magazynów GlenAllachie. W procesie dojrzewania wykorzystano beczki po Bourbonie (1st fill Boubon) po sherry Pedro Ximenez i czerwonym winie (Red Wine Casks) Zabutelkowana została z mocą 46%, bez barwienia karmelem i bez filtracji na zimno. Zapach: słodki torf, toffi i kawa. Smak: bogate nuty torfu, wrzosu, mirtu bagiennego, toffi i słodkich przypraw. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
Glenfiddich Gran Reserva\n21-letnia silgle malt whisky dojrzewająca w beczkach po oryginalnym karaibskim rumie. Charakteryzuje się bogatym aromatem karmelu, fig, palonego cukru oraz dojrzałych bananów.
Dzięki połączeniu trzech najlepszych single malt pochodzących ze Speyside w Szkocji, Monkey Shoulder charakteryzuje gładki i bogaty smak, dzięki czemu idealnie pasuje do koktajli.
Słodki i orzeźwiający smak mieszanki 35 gatunków szkockiej whisky w połączeniu z ostrymi i dymnymi akcentami, nadają jej wyrazistości i niepowtarzalnego charakteru. Podstawą Johnnie Walker Red Label są single malts: Talisker z wyspy Skye oraz Cardhu ze Speyside.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.