Ciemna bursztynowo-złota barwa, intensywny zapach owoców tropikalnych, gałki muszkatołowej, migdałów i wanilii. Smak kremowo czekoladowy. Idealny balans sprawia, że każdy czuje się odświeżony i zadowolony, ciężko oprzeć się kolejnej szklance.
Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry. W ustach potężna, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw, dębiny, dojrzałych brzoskwiń i karmelizowanych jabłek. Finisz długi, złożony z lekko słoną nutą, pełen nut dojrzałych śliwek i brzoskwiń, dębiny i wanilii. Unikalna kwadratowa butelka ma obrazować silny i bogaty smak znajdującej się wewnątrz niej whisky.
Naked Grouse to samodzielna marka wyodrębniona spod szyldu the Famous Grouse. To tzw. Blended Malt Whisky czyli taka, która jest kompozycją kilku lub kilkunastu whisky typu Single Malt. W tym wypadku główną bazą Naked Grouse są whisky Single Malt ze szkockich destylarnii The Macallan z regionu Speyside, Highland Park z Orkney Islands oraz The Glenrothes i The Glenturret z południowo-wschodniej części Highlands. Cechą charakterystyczną, która nadaje jej wyjątkowo subtelny smak pełen słodkich i delikatnych aromatów jest to, że w procesie dojrzewania używa beczek po sherry z tzw. pierwszego nalewu. Dzięki temu whisky nabiera najgłębszych, najczystszych i zarazem najbogatszych nut smakowych jakie oddają beczki, w których jeszcze chwilę wcześniej leżakowała hiszpańska sherry.
Bezkonkurencyjna mieszanka ponad 40 whisky single malts i single grains, bukietowo najbardziej rozwinięta ze wszystkich blended whisky na świecie. Johnnie Walker Black Label zawiera pełną paletę subtelnie przenikających się odcieni zapachowo-smakowych, dostarczając pijącemu niepowtarzalnych doznań. Butelka zapakowana jest w estetyczny kartonik, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na prezent.
Ballantine\'s Brasil jest kombinacją szkockiej tradycji i brazylijskiej radości życia. To połączenie doskonałej whisky macerowanej ze skórką z brazylijskiej limonki. W efekcie powstał trunek posiadający gładki, pełny i delikatnie słodki smak, zrównoważony wyczuwalną w tle nutą szkockiej whisky. To intrygująca propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w świecie whisky. Ballantine\'s Brasil idealnie smakuje zarówno jako składnik drinków, jak i na lodzie.
Whiskey inspirowana procesem destylacji, jego dokładnością oraz dążeniem do sterylności destylatu. Ten fascynujący proces uchwycił Head Distiller - Brian Nation kierowany pasją i talentem do łączenia whiskey zbożowej i słodowej. Uzyskał delikatny, charakterystyczny dla słodowych odmian smak połączony ze słodyczą small batch whiskey oraz nut brzoskwiniowych i melonowych. \nZapach: od nut kwiatowych, przez świeże zioła, po nuty jęczmienne, grejpfrutowe, zielonej papryki z delikatnym akcentem marcepanu\nSmak: nuty jęczmienne przechodzą do cynamonowych, delikatnych akcentów lukrecji, z posmakiem migdałów\nFinisz: ciepły, lekki i cytrusowy z posmakiem jęczmienia
The Pogues Irish Whiskey to unikalny blend, w którym znajdziemy 50% whisky single malt w dwóch rodzajach: 10-letni single malt dojrzewany w beczkach po sherry oraz 7-letni single malt dojrzewany w beczkach po bourbonie. Drugie 50% składu stanowi 4-letnia whisky zbożowa dojrzewana w beczkach po bourbonie. Trunek ma aromat pełen nut słodowych i siekanych orzechów. W smaku delikatnie słodki, gładki, a jednocześnie intensywny. Produkowana wyłącznie z lokalnie rosnących zbóż i źródlanej wody, jest destylowana w małych alembikach destylarni West Cork. Nazwa tej whiskey wzięła się od nazwy popularnego w Irlandii folkowo-punkowego zespołu The Pogues.
Ta 18-to letnia whisky single malt dojrzewała w najlepszych beczkach po bourbonie, a długi czas maturacji pozwolił wydobyć słodycz dębowego charakteru z intrygującą nutką dymu i cudownie zrównoważonym finiszem. Aromat to połączenie zielonych jabłek z grejpfrutem, otoczonych słodyczą plastra miodu i dotknięciem dębiny. W smaku pełna i krągła. Eleganckie nuty tostowanego drewna i cygar uzupełnione są akcentami jabłek i agrestu. Finisz jest długi i intensywny z nutami liści herbaty i tytoniu oraz akcentem dymu i lekko medyczną torfowością. Whisky nie była filtrowana na zimno.
Starannie skomponowana mieszanka destylatów pochodzących z Highlands (m.in. Glen Garioch, Dalmore, Glengoyne). Small batch od Douglas Laing z serii blended malt. Jej nazwa w przewrotny sposób nawiązuje do małej i łagodnej polnej myszki, opisanej przez szkockiego poetę Roberta Burnsa w wierszu To a Mouse. Beastie pachnie miodem i rodzynkami, ale to słodycz bynajmniej nie łagodna – zwodniczo pikantna!
MacNair’s 12YO – torfowa Blended Malt whisky będąca kompozycją minimum 12-letnich single maltów wyselekcjonowanych przez samego Billego Walkera. Whisky tworzące tą złożoną i bardzo ciekawą kompozycję pochodzą z Islay i Speyside. Obok mocno torfowych destylatów słodowych znajdziemy tu też nietorfowe malty z magazynów GlenAllachie. W procesie dojrzewania wykorzystano beczki po Bourbonie (1st fill Boubon) po sherry Pedro Ximenez i czerwonym winie (Red Wine Casks) Zabutelkowana została z mocą 46%, bez barwienia karmelem i bez filtracji na zimno. Zapach: słodki torf, toffi i kawa. Smak: bogate nuty torfu, wrzosu, mirtu bagiennego, toffi i słodkich przypraw. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
Puni Sole 2 lata spędziła w beczkach 1st fill bourbon, a następne 2 lata w beczkach po sherry Pedro Ximénez.\nW smaku wyraźnie słodka, z mocnymi nutami miodu i pomarańczy. Zapach pełen kremowych aromatów orzecha i pikantnego dębu.\n„Sole” w języku włoskim oznacza „słońce” i odzwierciedla dwa kluczowe etapy tworzenia sherry.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.