Trzymasz w rękach opakowanie z limitowanej edycji, w którym znajdziesz butelkę doskonałej whisky oraz szklankę, zaprojektowaną specjalnie do picia tego szlachetnego trunku.\n\nPoczuj wyjątkowy, tradycyjny smak prosto ze Szkocji. By go stworzyć, wybraliśmy tylko najlepsze whisky słodowe i zbożowe. Na rezultat czekaliśmy aż trzy lata, ale było warto - tak powstała unikalna whisky, która gładko spływa po podniebieniu o i pozostawia po sobie niepowtarzalne wrażenie. Oto oryginalna Ballantine\'s Finest whisky.
Każda partia tej wyjątkowej whisky jest przygotowywana ręcznie, dzięki czemu trunek ten stał się ikoną wśród koneserów. A\'bunadh (w języku gaelickim szkockim „u źródła”) powstaje partiami i dojrzewa w beczkach po sherry oloroso. Został stworzony na cześć założyciela marki Aberlour, Jamesa Fleminga, za pomocą tradycyjnych metod oraz bez stosowania filtracji na zimno. Whisky ta wyróżnia się intensywnym i kremowym charakterem.\nBarwa: bursztynowego złota\nZapach: mieszanka korzennych przypraw, pralin, pomarańczy oraz bogatej nuty sherry oloroso\nSmak: bogaty, nuty czereśni, pomarańczy, suszonych owoców i imbiru\nFinisz: intensywny, z nutami gorzkiej czekolady
Whiskey inspirowana narzędziem (dog), które służy mistrzom blendingu do sięgania po próbki whiskey prosto z beczek. Head Blender - Billy Leighton z humorem nazywa je swym najlepszym pomocnikiem. Jego doświadczeniu zawdzięczamy połączenie nut kwiatowych ze zbożowymi i pikantnymi akcentami sherry pochodzącymi z beczek.\nZapach: od nut lekkiego cytrusa do ananasa, mango i kiwi z akcentem fig i daktyli, akcent orzecha włoskiego uzyskany z amerykańskich i hiszpańskich beczek, wanilii i opiekanego drewna\nSmak: bogaty, krągły i kremowy, z maślaną słodyczą i akcentami przypraw korzennych, soczyście owocowy, wzmocniony opalanym dębem z odrobiną taniny\nFinish: wyjątkowo długi
Jim Beam Double Oak to Whiskey wyróżniająca się spośród wszystkich innych. Najpierw starzona jest w opalanych beczkach z amerykańskiego białego dębu. Później przelewamy ją do kolejnych, świeżo wypalonych beczek, żeby leżakowała po raz drugi. Dojrzewanie w dwóch beczkach nadaje trunkowi wyrazisty smak, łagodny dla podniebienia.
Irlandzka whiskey mieszana (blended), w której składzie whiskey single malt stanowi ok 33%. Pozostała część to whisky zbożowa. Oba destylaty początkowo dojrzewały w świeżych beczkach po bourbonie (1st fill) a po zmieszaniu trafiły na okres 6-ciu miesięcy do beczek, w których wcześniej leżakowała już irlandzka whiskey (tzw. refill cask). Została zabutelkowana z mocą cask strength (bez rozcieńczania wodą). Charakterystyczne dla beczki po bourbonie aromaty wanilii i miodu znakomicie komponują się z wysoką mocą 62%.
Glenfiddich married in small batches\n18-letnia single malt whisky dojrzewająca w beczkach po oloroso sherry oraz po bourbonie. Łączy w sobie akcenty owocowej słodyczy z bogatym smakiem suszonych owoców.
Ten 12-letnia Single Malt określany jest przez Billego Walkera sercem całej podstawowej linii whisky z Destylarni GlenAllachie. Dojrzewanie w beczkach po sherry Pedro Ximenez, Sherry Oloroso oraz beczkach typu virgin oak nadało tej whisky aromatów słodkiego karmelu i smaków miodu, wanilii, marcepanu i bananów. Moc 46%. Whisky ta jest świetną i uniwersalną propozycją dla wszystkich miłośników single maltów ze Speyside.
LOCH LOMOND 2001 Single Cask whisky single cask zabutelkowana z jednej specjalnie wybranej beczki nr 127 dla M&P Alkohole i Wina Świata. Została wydestylowana w 2001 roku i do września 2016 dojrzewała w beczce po Bourbonie. Dobry przykład whisky z południowej części Highland. Moc 52,2%, nie filtrowana na zimno i tylko 216 butelek. Nos: owoce, brzoskwinie, zielone śliwki, nuty zielone – roślinne, żywe – trawiaste, gruszka z twardą skórką, sparciałe jabłko, suchy owoc, przyprawy, goździki, cynamon, drewniana stara szkatułka, olejek eukaliptusowy, maść rozgrzewająca. W Ustach: dosyć ciężka, miód, wanilia, słód, karmel, korzenne przyprawy, skórki z orzechów włoskich, muśnięcie dymu. Finisz średnio długi mineralny.
Dojrzewająca przez 16 lat\nDo produkcji Aberfeldy Single Malt wykorzystujemy zawierającą aluwialne złoto wodę z ujęcia Pitilie Burn. Dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji, otrzymujemy niezwykle bogatą ale jednocześnie przyjemną w piciu szkocką whisky o aromacie dojrzałych owoców i słodyczy miodu.
Whisky Singleton of Dufftown charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, podczas której łączy się krystalicznie czystą wodę pochodzącą z lokalnego źródła, z najlepszym słodem jęczmiennym i drożdżami. Produkcja odbywa się bardzo powoli, z najwyższą dbałością o każdy szczegół podczas całego procesu wytwarzania. W efekcie powstaje idealnie zbalansowana whisky, która dojrzewa przez dwanaście lat w dębowych beczkach, a następnie rozlewana jest do tradycyjnych butelek w kształcie manierek dmuchanych z niebieskiego szkła.
Chivas Regal 18 YO to wyjątkowo bogata, złożona mieszanka wielu wyselekcjonowanych whisky słodowych, dobranych przez Master Blendera – Colina Scotta. Podstawą tej whisky jest 18 letni malt z destylarni Strathisla, który jest specjalnie zarezerwowany dla Chivas Real 18 YO. Każda butelka jest sygnowana podpisem twórcy. Każda kropla to 85 nut smakowych, zatem każdy kolejny łyk to nowe doznanie. Krytyk whisky P. Pacult opisuje ją jako „siłę i elegancję zrównoważoną w pełnej harmonii szkockiej whisky, która nie mogłaby być lepsza.”
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.