Chivas Regal 12YO należy do rodziny whisky długo dojrzewających. W jej skład wchodzą najlepsze, wyselekcjonowane whisky słodowe i zbożowe. Ta unikalna kompozycja słynie z bogatego i gładkiego smaku. Mają na niego wpływ kwiatowe i owocowe whisky słodowe pochodzące ze Speyside. \nWyjątkowy i prestiżowy trunek, który powstaje z połączenia najlepszych whisky słodowych i zbożowych z różnych regionów Szkocji. Serce blendu pochodzi ze Strathisla, najstarszej legalnie działającej destylarni na Wyżynie Szkockiej a najmłodsza z whisky wchodzących w skład mieszanki leżakuje 12 lat. Chivas Regal 12YO to łagodna whisky o aromacie owoców, polnych kwiatów i mlecznych karmelków. Krągły i pełny smak z nutą miodu, toffi i orzechów prowadzi do bogatego i hojnego finiszu.
Glenfiddich Signature Malt\n12-letnia szkocka whisky typu single malt, dojrzewająca w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskiej sherry. Charakteryzuje się świeżym, łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.
Blended malt od Douglas Laing - mieszanka single malt z regionu Speyside, między innymi Macallan, Mortlach i Glenrothes. Intensywny ciemny kolor będący wynikem leżakowania poszczególnych destylatów w beczkach po sherry. Aromat duszonych owoców, ciasta świątecznego, czekolady, wanilii, gałki muszkatołowej i cynamonu, oraz ślady cytrusów i tytoniu na finiszu.
Oferuje głębię i złożony smak, uzyskane dzięki starzeniu przez 16 lat, w napełnianych po raz pierwszy beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry oloroso typu butt. Ta whisky ma w sobie ciepłe owocowe nuty wzbogacone korzenną słodyczą. Wyczuwalne są tu również dębowe akcenty.\nBarwa: ciepła, złota, bursztynowa\nZapach: słodkie aromaty rodzynek i korzenne nuty orzechowe\nSmak: zrównoważone połączenie aromatów kwiatowych i korzennych z owocową nutą słodkich śliwek i delikatną nutą dębową\nFinisz: długi, rozgrzewający, korzenno-owocowy
Whisky butelkowana z mocą 43% i co niezwykłe dla whisky mieszanych, niefiltrowana na zimno, to niezwykle oleista, pikantna whisky, tworzona z 15 różnych destylatów, w skład której wchodzą dwie dymne – Bunnahabhain i Caol Ila. Zawartość whisky malt w blendzie stanowi 33%, reszta to whisky grain. Zdobywca srebrnego medalu na IWSC 2017.
To najwyższej jakości whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Taka kombinacja nadaje tej whisky cudownej gładkości i intensywności. Jest bardzo aromatyczna z dobrze wyczuwalnymi nutami wzmacnianego wina. Wyczuwamy bogactwo śliwek, rodzynek z delikatnie wędzonym akcentem. Na podniebieniu gładka, obfitująca w gruszkę, cynamon, imbir, cukier brązowy, przechodząca w finiszu w suszone owoce i czarną porzeczkę z muśnięciem tarty cytrynowej.
Writer\'s Tears to delikatna, unikalna kompozycja whiskey single malt i tradycyjnej irlandzkiej Pot Still Whiskey produkowanej ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Trzykrotnie destylowana w alembikach, dojrzewała w beczkach po bourbonie. W nosie łagodna i słodka, pełna aromatów jabłek, miodu i wanilii. W ustach miód, wanilia, słód w połączeniu z nutami toffi, imbiru, dębiny i delikatnych przypraw. Finisz jest całkiem długi, miękki i słodkawy. Cudownie łatwa do picia - świetna dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z whisky.
The Adelphi Private Stock to whisky mieszana, twórcą tej kompozycji był Charles MacLean w 1992 roku. Mieszanka stworzona została po intensywnych degustacjach różnych receptur, których celem było znaleźć tą jedyną, właściwą, odpowiadającą gustowi babci ówczesnego właściciela. Dlatego też znana jest pod czułą, tkliwą nazwą Granny’s Blend. Whisky posiada dużo większy udział single malt w recepturze, co ewidentnie przejawia się w bogatym, słodkim, korzennym, z odrobiną nut dymnych i morskich smaku, charakterystycznych dla destylarni zachodniego wybrzeża. Whisky jest produkowana w małych partiach, przy pomocy systemu solera, gdzie po każdym butelkowaniu partii whisky, kadź w której powstaje blend jest uzupełniana tą samą mieszanką.
Inauguracyjny wypust nowej serii Benriacha – Cask Strength, zabutelkowany z mocą 57,2 %. Aromat pełen owoców sadu, jęczmienia i przypraw (wanilia, goździki), uzupełnione nutami kokosa i kwiatów. W smaku jest świetnym przykładem cudownego charakteru whisky z tej destylarni. Odnajdujemy tu kremowy miód wrzosowy, jabłka, gruszki i morele. Do tego subtelne nuty kandyzowanych skórek cytrusów i świeżego imbiru łączących się klasycznie w finiszu z wanilią, pieczonym kokosem i nutami słodu jęczmiennego.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.