Single malt, który definiuje region Speyside. Klasyczny wariant rodziny The Glenlivet, którego delikatny, choć złożony charakter jest efektem destylacji w miedzianych alembikach o wyjątkowym kształcie.\nOsiąga pełnię smaku, leżakując w różnych rodzajach beczek, między innymi z dębu amerykańskiego i europejskiego. Charakteryzuje się przede wszystkim łagodnym i bogatym smakiem, w którym wyczuwalne\nsą aromaty owoców egzotycznych i nuty kwiatowo-owocowe. Posiada kremowy, gładki i długo utrzymujący się finisz, w którym wyczuć można\nmarcepan i orzechy laskowe.
Wyjątkowa francuska whisky bez określenia wieku dojrzewająca wyłącznie w beczkach po sherry. Piękna miedziano-złota barwa. Aromat harmonijny, z ładną równowagą pomiędzy owocowością cytrusów i karmelizowanej gruszki, a różnorodnością przypraw. W smaku krągła, z dużą ilością słodyczy uzupełnionej akcentami owoców, przypraw i dębiny. Finisz długi i pikantny.
Limitowana, jedna z najstarszych dostępnych whiskey single malt z najdalej na południe położonej irlandzkiej destylarni West Cork. Przez 12 lat dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie przez okres ok. 110 dni była finiszowana w beczkach po wzmacnianym portugalskim winie porto. Bukiet pełen czerwonych owoców, polnych kwiatów, ciemnej czekolady z mocno wyczuwalną słodyczą miodu. W smaku pełna i słodka, marcepan, suszone winogrona, słód, czekolada. Długi, słodko - pikantny finisz.
Wyjątkowy i prestiżowy trunek, który powstaje z połączenia najlepszych whisky słodowych i zbożowych z różnych regionów Szkocji. Najmłodsza z whisky wchodzących w skład mieszanki, która leżakuje 12 lat.\nBarwa: ciepła, bursztynowo-złota\nZapach: nuty owoców z sadu i kwiatów polnych, karmelków mlecznych, z odrobiną goryczki, o kremowej podstawie\nSmak: krągły i kremowy, o pełnym i bogatym akcencie miodu i dojrzałych jabłek z nutą wanilii, toffi i orzechów\nFinisz: bogaty i hojny
Bårelegs Highland Single Malt, pochodzący z destylarni założonej jeszcze w 1898 roku przez Adama Teachera, syna Williama Teachera, twórcy słynnej na cały świat whisky Teachers. Destylarnia produkuje dymny destylat, ale poziom fenoli jest tu dużo niższy od spotykanego w whisky z Islay i waha się pomiędzy 12-14 ppm, choć na potrzeby firm blendujących tworzy się w niej też destylat bezdymny.
Wyjątkowy single malt nawiązujący swoją nazwą do czasów wiktoriańskich - najlepszego okresu Campbeltown. Jest kompozycją whisky dojrzewających od kilku do kilkunastu lat, które po połączeniu trafiły na kilka miesięcy do trzech rodzajów beczek: pierwszego napełnienia po bourbonie i po sherry Pedro Ximenez oraz mocno wypalanych. Butelkowana z mocą cask strength i nie filtrowana na zimno. W nosie bogata, dojrzały melon, słona szynka, dębina, przyprawy, jabłka, miód, śliwki i cytrusy. W ustach słodka, a po chwili wytrawna. Wanilia, dębina, przyprawy, zioła, dżem z czarnej porzeczki, delikatny akcent mięty, dymu i kakao w długim finiszu.
Trzykrotnie destylowana whiskey powstała w 100% z jęczmienia słodowego. Dojrzewa przez co najmniej 10 lat, głównie w beczkach po bourbonie.Whiskey o aromacie miodu, wanilii i czekolady mlecznej. Na języku miękka ze świeżym i czystym finiszem.
Podróż Johna Glasera po bezdrożach południowej Hiszpanii stała się inspiracją, dla stworzenia kolejnej, nowej Compass Box whisky, po raz pierwszy z dominującym wpływem beczki po sherry. Jego wyobraźnię zdominowały specyficzne dla tego wina, korzenne nuty i niesamowite spektrum form.\nW ten sposób, do \" core range\" dołączyła ostatnio whisky The story of the Spaniard, bazująca w recepturze głównie na destylatach, dojrzewających właśnie w beczkach po tym wzmacnianym, hiszpańskim winie.\nJak przystało na firmę, walczącą od lat o transparentność, z łatwością możemy poznać recepturę Spaniarda. Głównym \" napędowym\" jest tu Aberlour ( 40% ) z sherry butt, kolejnym Teaninich 25%, resztę stanowi Deanston, Glen Elgin, oraz 15 % ( Clynelish, Dailuaine, Teaninich), blended malt poddana dodatkowej maturacji w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami.\nButelkowana z mocą 43%, bez filtracji, wg Johna charakteryzuje się silnym aromatem skórki cytrusowej, gruszek zanurzonych w czerwonym winie, cynamonu, goździków, panna cotty, owoców leśnych i wiśni.
Trzymasz w rękach opakowanie z limitowanej edycji, w którym znajdziesz butelkę doskonałej whisky oraz szklankę, zaprojektowaną specjalnie do picia tego szlachetnego trunku.\n\nPoczuj wyjątkowy, tradycyjny smak prosto ze Szkocji. By go stworzyć, wybraliśmy tylko najlepsze whisky słodowe i zbożowe. Na rezultat czekaliśmy aż trzy lata, ale było warto - tak powstała unikalna whisky, która gładko spływa po podniebieniu o i pozostawia po sobie niepowtarzalne wrażenie. Oto oryginalna Ballantine\'s Finest whisky.
Aksamitne słodkie nuty oraz świeża wanilia i gruszka to atut podwójnie leżakowanej najbardziej cenionej i najczęściej nagradzanej szkockiej whisky na świecie typu blended.
Loch Lomond Single Grain - to niepowtarzalna whisky, która powstała ze słodowanego jęczmienia i była destylowana w aparatach Coffeya. Znakomicie oddaje charakter i tradycje tej położonej nad malowniczym jeziorem Loch Lomond destylarni. Jest gładka, słodka ale też dosyć złożona co odróżnia ją od typowych whisky zbożowych. To właśnie użycie słodowanego jęczmienia i dojrzewanie w najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu dodało jej charakteru i zapewniło zakakującą harmonię smaku i aromatu. W nosie aromaty świeżo ściętego jęczmienia, słodu, biszkoptów, ciastek maślanych pieczonych jabłek z delikatnym muśnięciem skórki cytryny. W ustach początek słodki i świeży, sok ananasowy, słodka wanilia, dębina. Finisz pikantny, korzenny. Sprzedawana w charakterystycznej, eleganckiej czarnej butelce i tubie.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.