Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po hiszpańskiej sherry. Dzięki temu można wyczuć nuty migdałów i szlachetnych przypraw. Royal Brackla jest oficjalną whisky dworu królewskiego Wielkiej Brytanii.
Najnowsza propozycja od Nikki. Delikatna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów. To kolejny znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania, w tej whisky mamy zestawienie aż kilkadziesiąt różnych destylatów. W aromacie jest subtelna, wyczuwamy nuty moreli, brzoskwini kwiatów bzu, pomarańczy i wiciokrzewu, a także odrobinę pieprzu i akcentów dębu. W ustach jest gładka i owocowa, mocniej zaakcentowane są nuty zbożowe, toffi, prażonych orzechów i wanilii. Idealna do picia solo lub w koktajlach. Nietuzinkowy, nowoczesny design butelki przyciąga nie tylko koneserów, ale również młodszych konsumentów.
Połączenie aromatu dymu ze słodkimi krówkami i orzechami.\nW smaku niezwykle oleista. Aromat bożonarodzeniowego\nciasta miesza się tu z aromatem wędzonego, pieczonego mięsa.\nNa koniec obok nut dymnych czujemy słodkie przyprawy\nkorzenne.
Dzięki połączeniu trzech najlepszych single malt pochodzących ze Speyside w Szkocji, Monkey Shoulder charakteryzuje gładki i bogaty smak, dzięki czemu idealnie pasuje do koktajli.
Whisky single malt z jednej z trzech, działających obecnie w legendarnym regionie Campbeltown, destylarni Glen Scotia. Ta 11 letnia nietorfowa edycja przez 10 lat dojrzewała w beczkach 1st fill Bourbon, a następnie na 10 miesięcy trafiła do beczek sherry hogshead, w proporcjach 30% 1st fill sherry Pedro Ximenez i 70% 1st fill Oloroso. Na koniec, po połączeniu, ostatni miesiąc spędziła w beczkach po bourbonie. Moc 54,1%. W tej bogatej, oleistej whisky odnajdziemy aromaty i smaki toffi, dojrzałych śliwek, wanilii, rodzynek, solonego masła i przypraw korzennych, a także goździki, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, a w finiszu orzechową wytrawność
Oryginalna whisky z wyjątkowej destylarni Scapa usytuowanej w archipelagu Orkadów na dalekiej północy Szkocji. Rześka jak bryza i nieprzewidywalna jak morze, którego smak można wyczuć w jej wyjątkowym, pełnym kontrastów bukiecie. Whisky dojrzewa wyłącznie w beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu napełnianych po raz pierwszy (first fill).\nBarwa: złota\nZapach: delikatnie kwiatowy, z nutą świeżej gruszki i słodkich cytrusów\nSmak: gładki, słodki, dojrzałych plastrów melona, z domieszką miodu spadziowego, z akcentami owocowej gruszki i sorbetu cytrynowego\nFinisz: długi, orzeźwiający, z delikatną słodyczą
Ten 12-letnia Single Malt określany jest przez Billego Walkera sercem całej podstawowej linii whisky z Destylarni GlenAllachie. Dojrzewanie w beczkach po sherry Pedro Ximenez, Sherry Oloroso oraz beczkach typu virgin oak nadało tej whisky aromatów słodkiego karmelu i smaków miodu, wanilii, marcepanu i bananów. Moc 46%. Whisky ta jest świetną i uniwersalną propozycją dla wszystkich miłośników single maltów ze Speyside.
Oryginalna odmiana whisky słodowej. Dojrzewa przez co najmniej 12 lat w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie oraz po hiszpańskiej sherry. Charakteryzuje się świeżym, słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.\nZapach - Doskonale zbalansowany, wyraziście świeży i owocowy z nutą gruszki\nSmak - Charakterystyczna słodka, owocowa nuta, przechodząca w kremowy, subtelny dębowy posmak\n\nFinisz - Długi, delikatny, aksamitny
Sir Thomas Dewar uwielbiał ciekawe zagadki.\nA Ty?\n\nPytanie:\nW XIX wieku w ruchu kolejowym obowiązywały tzw. Ball Signals, czyli system informowania maszynistów o możliwości przejazdu za pomocą piłki zawieszonej na ruchomych linkach. Maszynista zwiększał prędkość pociągu, kiedy widział piłkę podnoszoną do góry. Ten system komunikacji jest powiązany z whisky. W jaki sposób?\n\nJeżeli zastanawiasz się nad odpowiedzią na powyższe pytanie mamy krótką historię, która może w tym pomóc. 6 stycznia 1905 r. świat obiegł artykuł dotyczący twórcy koktajlu Highball głoszący: „Sit Thomas Dewar, destyler whisky i człowiek, który stworzył nazwę popularnego koktajlu przybywa z wizytą... Bardziej znany niż złodziej napadający na bank, twórca Highball pojawi się w Nowym Jorku\". Od tego czasu Sir Thomas nie przepuszczał okazji do przypomnienia światu o swoim wkładzie w powstanie Highball.\n\nOdpowiedź:\nNazwa koktajlu Highball pochodzi od wznoszącej się piłki, stanowiącej element systemu sygnalizującego maszynistom możliwości przejazdu. Koktajl można szybko przygotować i długo się nim delektować.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Torabhaig - druga w historii licencjonowana destylarnia whisky single malt na wyspie Skye. Pierwsza powstała prawie 200 lat temu, a pierwszą licencję na Skye przyznano niedługo później. Po żmudnej 4-letniej renowacji i budowie, Torabhaig jest w pełni operacyjną destylarnią whisky Single Malt od stycznia 2017 roku, drugą w historii na wyspie. Efektem jest mocno torfowy single malt produkowany w limitowanych ilościach. Pierwsza partia została zabutelkowana w ilości 36 000 but. Fermentacja odbywa się w tradycyjnych drewnianych kadziach. Dojrzewana wyłącznie w beczkach po bourbonie. Zawartość fenoli: 55 – 60 PPM Nie filtrowana na zimno. Naturalny kolor pochodzi wyłącznie od starzenia w beczkach. Właścicielem destylarni jest holenderska firma Mossburn Distillers.
Grant’s Sherry Cask 8YO ta whisky blended z segmentu premium leżakująca minimum 8 lat w trzech różnych typach beczek, a następnie finiszowana w beczkach po sherry Oloroso. Zapewnia jej to bogaty, owocowy smak, idealny dla konsumentów poszukujących zrównoważonej, łagodnej whisky z oznaczeniem wieku.
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.