Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po hiszpańskiej sherry. Dzięki temu można wyczuć nuty migdałów i szlachetnych przypraw. Royal Brackla jest oficjalną whisky dworu królewskiego Wielkiej Brytanii.
Szkocka whisky słodowa pochodząca ze Speyside o charakterystycznej łagodności osiągniętej dzięki połączeniu alkoholi dojrzewających w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. Starannie destylowany, produkowany zgodnie z tradycją Single Malt z destylarni założonej w XIX wieku Singleton nie ustaje w swoich poszukiwaniach, których celem jest odnalezienie unikatowych beczek, wyjątkowych roczników oraz najlepszych aromatów, będącym źródłem i inspiracją najbardziej wyszukanego smaku. 12 – letnia The Singleton of Dufftown charakteryzuje się bogatym, łagodnym smakiem z dominującymi nutami pieczonych jabłek i prażonych orzechów włoskich. Pozostawia ciepłe, przyjemne zakończenie z lekkim akcepntem owoców cytrusowych. Odrobina wody wydobędzie klasyczne, subtelnie słodkie nuty owocowe trunku The Singleton of Dufftown12 Year Old. Niemniej sprawdzi się także doskonale w koktajlach, nawet tak prostych jak w połączeniu z tonikiem Jej łagodny charakter sprawie, że jest to idealna propozycja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z whisky Single Malt.
MacNair’s Non Age – szkocka Blended Malt whisky bez określenia wieku w składzie której znajdziemy mocno torfowe single malty z Islay i Speyside oraz nietorfowe whisky z destylarni GlenAllachie. Whisky zostały specjalnie wyselekcjonowane przez Billego Walkera. Beczki wykorzystane w procesie dojrzewania to: 1st fill Bourbon, Virgin Oak, Sherry Oloroso i Red Wine Cask. Whisky nie była barwiona karmelem i nie została poddana procesowi filtracji na zimno. Zabutelkowano ją z mocą 46% specjalnie dla podkreślenia smaku. Zapach: nuty torfu, słodycz jęczmienia i gorzka czekolada Smak: pełna, krągła, torf, wanilia, słodycz ziarna jęczmienia, mirt bagienny, taniny i słodkie przyprawy. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
The Singleton of Dufftown Spey Cascade to zaskakujące, złożone i obiecujące aromaty pieczonych owoców oraz słodu, które dojrzewają w europejskich i amerykańskich beczkach, podbijając trawiaste nuty charakterystyczne dla rejonu Dufftown.
3-letnia whisky produkowana w sposób manufakturowy na Islandii. Ze względu na jej młody wiek, leżakuje w świeżych beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu (krótki okres leżakowania wymaga bowiem silniejszej ingerencji dębiny). Jest to wersja niedymna. Pachnie grzankami, świeżym jęczmieniem, ciastkami maślanymi, świeżo wyprawioną skórą, gałką muszkatołową, pieprzem, cynamonem i karmelem.
Whisky single malt, która jest świetnym odzwierciedleniem stylu destylarni Tobermory. Produkowana z najlepszego, nietorfowanego słodu jęczmiennego (<2ppm) i wody z prywatnego ujęcia, dojrzewała przez 12 lat w beczkach po bourbonie i została zabutelkowana w mocy 46,3%, bez filtracji na zimno. Pojawiła się na rynku na początku 2019 roku z okazji ponownego otwarcia gorzelni, po dwuletniej przerwie i zastąpiła wcześniejszą 10-letnią wersję. Whisky charakteryzuje się lekko słodkim, owocowym aromatem jabłek, brzoskwiń i gruszek z nutami przypraw, cynamonu, toffi, słodu jęczmiennego i brązowego cukru oraz subtelnym, słonym akcentem nawiązującym do portowego nabrzeża Tobermory. W smaku jest lekko oleista i bardzo przyjemna i mimo że słód jęczmienny nie był suszony przy użyciu torfowego dymu można tutaj wyczuć bardzo delikatne torfowe akcenty.
Idealnie wywazona i wielowymiarowa kompozycja dla tych, którzy cenia smak luksusu.\nNazywana szampanem wsród whisky, charakteryzuje sie intensywnie złotym kolorem i subtelnym miodowo-waniliowym akcentem, wplecionym w dobrze znany charakter klasycznej whisky Johnnie Walker. Stworzona ze specjalnie dobranych odmian whisky, posród których na prowadzenie wysuwa sie słynna single malt Clynelish – destylowana na bazie wody przepływajacej przez stare kopalnie złota. Serwowanie: podawac w wysokiej szklance z kruszonym lodem i plastrem pomaranczy.
Whisky leżakuje w beczkach po sherry oloroso. Ma bukiet przepełniony aromatami jabłek, słodu, migdałów i wanilii z nutami sherry i dymu. W smaku bogata, kremowa, lekko słodowa, z akcentami orzechowymi i przyprawowymi. Długi finisz.
DEWAR'S 18 YO to unikalna kompozycja wybornych i rzadkich whisky typu Single Malt oraz Grain z różnych regionów Szkocji. Każda z nich, przed procesem mieszania, była leżakowana przez minimum 18 lat w celu uzyskania wyjątkowego charakteru. Jednakże prawdziwe serce i charakter tej whisky tworze Aberfeldy, miodowo-owocowy Single Malt z regionu Highland. Dewar's to najczęściej nagradzana szkocka whisky typu blended na świecie. Poddawana procesowi podwójnego leżakowania dla łagodnego smaku.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Najbardziej aromatyczna spośród całej oferty destylarni. Niefiltrowana na zimno, moc podwyższona do 46% oraz kompozycja różnych beczek sprawiły, że whisky posiada bardzo szeroką paletę aromatów, od papai, banana, jabłka, daktyli, poprzez nuty kwiatowe, na miodzie i wanilii kończąc.
Whisky single malt z regionu Speyside dojrzewająca w wyselekcjonowanych baczkach z amerykańskiego dębu. Łączy w sobie aromaty toffi i bogactwa cytrusów.
Heart of Speyside, czyli serce Speyside - regionu, gdzie powstaje ten bardzo przystępny Single Malt, który przez ok. 6 lat dojrzewał w beczkach po bourbonie i virgin oak. Bursztynowo-złota barwa oraz świeże aromaty wrzosu, owoców oraz słodkich nut miodu i orzechów z odcieniem dębu w tle. W ustach tworzy świeżą i żywą kombinację: akcenty owoców, miodu i wrzosu z domieszką przypraw wspaniale łączą się z łagodnością dębiny.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.