Łagodna szkocka whisky typu blended o bogatym owocowym smaku, orzechowym aromacie oraz pięknej bursztynowej barwie. Powstała na fali wielkich zmian rewolucji obyczajowej lat 60-tych XX wieku i kryje w sobie urok tamtego niezwykłego okresu.
Aksamitne słodkie nuty oraz świeża wanilia i gruszka to atut podwójnie leżakowanej najbardziej cenionej i najczęściej nagradzanej szkockiej whisky na świecie typu blended.
Bårelegs Highland Single Malt, pochodzący z destylarni założonej jeszcze w 1898 roku przez Adama Teachera, syna Williama Teachera, twórcy słynnej na cały świat whisky Teachers. Destylarnia produkuje dymny destylat, ale poziom fenoli jest tu dużo niższy od spotykanego w whisky z Islay i waha się pomiędzy 12-14 ppm, choć na potrzeby firm blendujących tworzy się w niej też destylat bezdymny.
Amrut single malt produkowany w Indiach, tworzony jest z jęczmienia rosnącego u podnóża Himalajów, z tego samego miejsca czerpana jest krystalicznie czysta woda. Leżakowany w beczkach po Bourbonie, ze względu na ekstremalne temperatury na południu kraju odparowuje w postaci \"Angel\'s share\" ok. 15% rocznie. Dzięki temu zjawisku młoda Whisky dojrzewa dużo szybciej niż w chłodnym szkockim klimacie. Posiada intensywny słodki aromat wanilii, karmelu, toffi, ciastek maślanych i wyjątkowej oleistej konsystencji.
Naked Grouse to samodzielna marka wyodrębniona spod szyldu the Famous Grouse. To tzw. Blended Malt Whisky czyli taka, która jest kompozycją kilku lub kilkunastu whisky typu Single Malt. W tym wypadku główną bazą Naked Grouse są whisky Single Malt ze szkockich destylarnii The Macallan z regionu Speyside, Highland Park z Orkney Islands oraz The Glenrothes i The Glenturret z południowo-wschodniej części Highlands. Cechą charakterystyczną, która nadaje jej wyjątkowo subtelny smak pełen słodkich i delikatnych aromatów jest to, że w procesie dojrzewania używa beczek po sherry z tzw. pierwszego nalewu. Dzięki temu whisky nabiera najgłębszych, najczystszych i zarazem najbogatszych nut smakowych jakie oddają beczki, w których jeszcze chwilę wcześniej leżakowała hiszpańska sherry.
Talisker to najpopularniejszy na świecie wyspiarski single malt szkocki, który pochodzi z jedynej destylarni na wyspie Skye. Talisker Skye to odmiana charakteryzująca się lekko słodkim profilem smakowym, wypełniona świeżymi cytrusami, dymem, przyprawami i tradycyjnymi nutami morskimi Talisker. Butelka zapakowana jest w estetyczny kartonik, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na prezent.
The Famous Grouse Bourbon Cask starzona jest w beczkach z amerykańskiego dębu, w tym w beczkach po Bourbonie pierwszego napełnienia. Jest to zadziwiająco delikatna whisky, w której wyczuć można wanilię oraz karmel, a prażone wiórki kokosowe oraz kandyzowane skórki cytrynowe dodają jej aksamitnego smaku.
Kompozycja słodkich i owocowych nut whisky single malt z Duffton, z serca regionu Speyside, jest efektem tradycyjnego procesu długiej destylacji z użyciem krystalicznie czystej wody z Highlandman John\'s Well. Dzięki unikalnemu procesowi dojrzewania w beczkach z dębu europejskiego i amerykańskiego, smak whisky Singleton of Dufftown jest łagodny i bogaty, zapewniając niezwykłe wrażenia wielbicielom whisky single malt.
J&B Rare jest kompozycją 42 whisky słodowych (malts) i zbożowych (grains), głównie z okolic Speyside. Ta wyjątkowa mieszanka whisky to ciekawa w bukiecie, słodko-wytrawna kompozycja rzadkich składników.
Whisky jest wielowarstwowa dzięki beczkom z siedmiu różnych rodzajów drewna dębowego. Mahoniowozłota w barwie, uwodzi aromatami lukrecji i kandyzowanych pomarańczy. Na podniebieniu rześko-słodka, o nutach brzoskwiniowych, pozostawiająca subtelny dymny posmak.
Jedna z trzech butelek z nowej serii „virgin oak finish”. 12 – letnia whisky single malt, po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak. W tym wypadku była to beczka wykonana z dębu Chinquapin. Chinquapin (Quercus Muehlenbergii) to podgatunek amerykańskiego dębu białego (Quercus Alba) pochodzący z północnego regionu Ozark w stanie Missouri. Drewno, z których wyprodukowano beczki było sezonowane przez okres 36-48 miesięcy. Stopień tostowania beczek – medium, poziom wypalenia 3. Beczka typu virgin oak jest bardzo aktywna i w krótkim okresie czasu jest w stanie dostarczyć dużo smaków i aromatów oraz nadać dojrzewającemu destylatowi intensywny kolor. W aromacie znajdziemy miód wrzosowy, toffi, skórkę pomarańczy, nuty gałki muszkatołowej i lukrecji. W smaku dużo wanilii miodu wrzosowego, słodyczy słodu jęczmiennego, prażony biszkopt, skórka pomarańczowa, cynamon, owoce dzikiej róży, lukrecja. Whisky została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno. Powstało tylko 6600 butelek. Seria „virgin oak finish” którą tworzą GlenAllachie Chinquapin, GlenAllchie French virgin Oak i GlenAllachie Spanish virgin oak znakomicie pokazuje jak różne gatunki użytego dębu, obszar na którym rosły drzewa, okres sezonowania drewna, z którego wyprodukowano beczki, stopień tostowania/wypalenia wpływają na końcowy charakter whisky.
Szkocka whisky typu Blended komponowana zarówno z destylatów jęczmiennych jak i zbożowych starzonych w dębowych beczkach przez minimum 12 lat. W zapachu świeża, z wyczuwalnymi nutami jabłek, miodu, toffi, wanilii oraz dębu. W smaku delikatna, z akcentami zbożowych ciasteczek, miodu, toffi, wanilii, palonego cukru, suszonych śliwek oraz korzennych przypraw.
Dzięki połączeniu trzech najlepszych single malt pochodzących ze Speyside w Szkocji, Monkey Shoulder charakteryzuje gładki i bogaty smak, dzięki czemu idealnie pasuje do koktajli.
Zawiera wiele gatunków whisky destylowanych na szkockich wyspach, dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie wykańczanych w beczkach po burbonie z dziewiczymi wiekami dębu europejskiego, które były wypalane aby zapewnić dodatkową przyprawę dymną.
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.